2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Egymillió látogatója és 3 millió eurós nyeresége volt tavaly a Drakula-kastélynak

 utolsó frissítés: 12:57 GMT +2, 2018. augusztus 20.

Csak az elmúlt évben 1 millió turista látogatta meg a Törcsvári-kastélyt, akiknek 60%-a külföldi volt. Ráadásul a kastély köré szervezett turisztikai szolgáltatások rendkívül magas, 3 millió eurós éves profitot hoztak - derül ki a Digi24 helyszíni riportjából.

A Brassótól 30 kilométerre levő vámpírkastély a riport szerint jó példa arra, hogyan is kellene felpörgetni a lehetőségekben és erőforrásokban igencsak gazdag romániai turizmust. Bogdana Balmuş, a kastély PR igazgatója szerint elsősorban a történetekre, a történelemre és egy jó adag titokzatosságra építve tudták ennyire népszerűvé tenni a helyet. Most újításként a turisták azt a sziklába épített liftet is kipróbálhatják, amely arra emlékeztet, hogy Anna királynő kedvelt szokása volt a kastély titkos, sziklába vájt járatain át közlekedni. Többnyire a kastélyhoz közel álló teaházba, amely most szintén látogatható.

Bár a turisták a település néhézkes megközelíthetősége, a rossz állapotban levő infrastruktúra miatt panaszkodnak, Törcsvár mégis egyre népszerűbb. A településen 150 szállásadót jegyeznek, akik a község költségvetésének mintegy 35%-át adják a befizetett adóik által. De a kastély működtetőinek meggyőződése, hogy helyi szinten nem csak a szállásadók járnak jól, hanem a környéken élők életszínvonala is növekedett az oda ellátogató tömegek miatt.

A kastélyt először a 13. században említette egy írásos feljegyzés. Az ezt követő évszázadokban számos átépítésen esett át, a török hódítás korában kész erőd volt. A hírhedten kegyetlen Vlad Țepes havasalföldi vajda ezen a vidéken élt a 15. században, és néhány hónapig a kastélyban raboskodott. Bram Stoker róla mintázta híres hősét, Drakula grófot, akinek halhatatlanságához a Christoper Lee főszereplésével forgatott filmek is hozzájárultak.

A kastély híres tulajdonosai között volt az 1920-as évektől Mária romániai királynő, a brit uralkodó, Viktória királynő unokája. Halála után lányára szállt az épület, aki a második világháborúban hadikórházzá alakította át. A háború után a királyi családnak távoznia kellett a falak közül, ám közel 60 évvel később, a kommunista rendszer bukása után a kastélyt renoválták, és csaknem tíz éve visszakapta az uralkodócsalád három leszármazottja. (digi24, mti, hírszerk.)

turizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális