2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Költségvetési Tanács: a pénzügyi felelősség törvényének egyetlen előírását sem tartja be a költségvetés-kiigazítás

 utolsó frissítés: 17:16 GMT +2, 2018. augusztus 13.

A Költségvetési Tanács szerint jelentős a veszélye annak, hogy Románia nem tudja tartani a tervezett 3%-os költségvetési hiánycélt - írja a testület közleményére hivatkozva az Agerpres. A testület szerint a költségvetés-kiigazítás után közzétett 2,97%-os GDP arányos hiány úgy jött ki, hogy felfele kiigazították és valószínű eltúlozták a hazai össztermék (GDP) nominális értékét.

A Költségvetési Tanács szerint a pénzügyi felelősség törvényének egyetlen előírását sem tartották be akkor, amikor a nemrég közvitára bocsátott költségvetés-kiigazítás kidolgozták a pénzügyminisztérium szakemberei.

Meglátásuk szerint a költségvetés kiigazítása az államkassza nominális hiányát 1,1 milliárd lejjel növeli, olyan körülmények között, hogy a bevételek 6,4 milliárd lejes, a kiadások 7,5 milliárd lejes növekedését irányozza elő. A hiánycél csak azért tartható - vélik a szakemberek - mert a GDP nominális értékét 31,7 milliárd lejjel felfele igazították.

A Pénzügyi Tanács azonban túlzottan optimistának tartja a gazdaság 5,5%-os reálértékű bővülését, amelyet a stratégiai és prognózisbizottság terjesztett elő, ha figyelembe vesszük, hogy az első negyedévben 4%-os növekedést regisztráltak és ehhez képest a második negyedévi gazdasági mutatók sem jeleznek jelentős változást.

A Pénzügyi Tanács számításai szerint a valós növekedés 1,5-2 százalékponttal elmarad a bizottság prognózisától, ami 930 milliárd lej körüli GDP-t jelentene.

"A GDP e szintje azt jelentené, cateris paribus (minden egyéb változatlansága mellett - szerk.), hogy a GDP-arányos költségvetési hiány legalább öt bázisponttal meghaladná a kitűzött 2,97%-os szintet' - mutat rá a Pénzügyi Bizottság elemzése. (agerpres)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális