2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A közalkalmazottakról és a minimálbérről is meredek dolgokat mondott a pénzügyminiszter

 utolsó frissítés: 14:25 GMT +2, 2018. augusztus 03.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a DC Newsnak adott interjút, amelyben pár igencsak erős kijelentést is tett. Szót ejtett a közalkalmazottak szerinte magas számáról, és arról, hogy a minimálbér tekintetében is másfajta hozzáállást tartana célszerűnek az állam részéről.

A közalkalmazottakról azt mondta, hogy bár ő is a közigazgatásban dolgozik, ezért fáj is ezt mondania, de szerinte, ha holnaptól 20%-kal kevesebben kezdenének dolgozni a közigazgatásban, akkor azt senki nem venné észre, és semmiféle fennakadás nem lenne az intézmények működésében. "Ellenkezőleg, jobban is működnének a dolgok" - mondta Teodorovici, aki szerint a kijelentése miatt valószínűleg nagyon sokan lesznek majd elégedetlenek. "De ez az igazság, és nem fedhetjük el" - mondta.

Arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte nem normális az állami alkalmazottak magasabb fizetése a magánszférában dolgozók béreihez viszonyítva. Már csak azért sem, mert úgy gondolja, hogy az állami szférában dolgozóknak nagyon sok esetben olyan különleges státusuk is van, aminek az előnyeiből a magánszférában dolgozók nem részesülnek.

"Az állami alkalmazottak egyébként is részesülnek bizonyos előnyökben, és a magánvállalkozásokkal szemben az állam alkalmazottainál nincs ugyanolyan mértékű értékelés a munkájuk iránt" - mondta Teodorovici, utalt arra vélhetően, hogy szerinte nagyobbak az elvárások a magánszférában dolgozókkal szemben.

A pénzügyminiszter ugyanakkor a minimálbér alkalmazásáról is beszélt, elmondta, hogy szerinte a munkabérekkel kapcsolatos korlátozásokat az állami alkalmazottak fizetésénél kellene megállapítani, a magánszféránál pedig hagyni kellene, hogy a piac alakítsa ki a munkabéreket.

"Talán a minimálbérrel kapcsolatos megközelítésen is változtatni kellene. Nekem az a véleményem, hogy nincs szükség a meghatározására a gazdaságban. Megállapítod a minimálbért a közigazgatásban, az állami szférában, de a magánszférában csupán egy referenciaértéket közölsz, és azt mondod, hogy az a vállalkozó, akinek minden alkalmazottja a minimálbért meghaladó szint fölött keres, az valamilyen előnycsomagban részesül. De hagyod a gazdasági szereplőt, hogy saját maga, a saját számításai alapján találja meg a legmegfelelőbb megoldást. Én amellett vagyok, hogy az állam ne legyen jelen a piacon" - mondta Teodorovici. (dcnews)

minimálbérközalkalmazott
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális