2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Elveszíti a szociális segélyt az a személy, aki visszautasít egy munkahelyet

 utolsó frissítés: 16:27 GMT +2, 2018. június 20.

A képviselőház döntő házként fogadta el azt a tervezetet, amelynek értelmében elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasít egy felajánlott munkahelyet - írja az Agerpres hírügynökség.

A képviselőházban a tervezetre 274-en igennel, 4-en nemmel szavaztak, míg 2 képviselő tartózkodott.

A 2001/416-os törvény módosító tervezet szerint a szociális segélyre nem csak azok a munkanélküliek nem lesznek jogosultak, akik visszautasítanak egy felajánlott munkahelyet, hanem azok sem, akik nem vesznek részt a munkaerő-elhelyező ügynökségek által szervezett programokon vagy képzéseken.

A most elfogadott tervezet szerint, aki a fentebb vázolt okok miatt elveszíti a szociális segélyhez való jogosultságát, az legfennebb 12 hónap múlva kérvényezheti újra a támogatást.

A tervezet azt is előírja, hogy a segély összegének megfelelő munkát kell végeznie a polgármester felkérésére a munkaképes, támogatásban részesülő személyeknek. Amennyiben a segélyt kapó személy munkaképtelen, a helyi közösség érdekében a munkát a család többi tagjának kell elvégeznie.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy a polgármestereknek mit kell tenniük annak érdekében, hogy kiaknázzák a támogatásban részesülő személyek által nyújtott munkaerőt. A polgármestereknek összesíteniük kell a helyi vállalkozásoktól és magánszemélyektől érkező munkaerő-igényléseket, és az idénymunkákra be kell osztaniuk a szociális támogatásban részesülő személyeket. A beosztást tartalmazó listát ki kell függesztenie a polgármesteri hivatalban. Az a polgármester, aki nem teljesíti ezeket a kötelezettségeket, akár 5 ezer lejes bírságot is kaphat.

Amennyiben a támogatásban részesülő családok munkaképes tagjai egymás után kétszer utasítanak vissza egy munkalehetőséget, elveszítik a támogatásra való jogukat. Kivételt ez alól csak a munkaerő-elhelyező ügynökségek által meghirdetett képzéseken részt vevő személyek képeznek.

A tervezetet az ALDE nyújtotta be. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális