2020. szeptember 23. szerdaTekla
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Hiába tiltakoztak, elfogadta a kormány az adótörvénykönyv módosításait

 utolsó frissítés: 16:29 GMT +2, 2017. november 08.

A kormány épülete előtt tartott tiltakozások, és a szakszervezetek félelmei ellenére elfogadta a kormány szerdán az adótörvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet.

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kormányülésen kijelentette, hogy az intézkedések hatására "nőni fog az alkalmazott fizetése, és a munkáltató nem fog többet befizetni az államkasszába a jövedelemadó csökkentése és a társadalombiztosítási járulékok munkaadóról munkavállalóra való áthárítása következtében."

A kormányülés kezdetén felszólaló Mişa kifejtette: a sokat vitatott tervezet elönyös lesz a lakosság számára, de a Romániában működő cégek számára is.

Ionuţ Mişa elmondta: az első módosítás értelmében 16%-ról 10%-ra csökkentik a jövedelemadót az alkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozói engedéllyel rendelkező magányszemélyek számára, valamint a szerzői jogdíjakból, magánrendelők, albérletek, kamatok, díjak, mezőgazdasági tevékenységek révén szerzett jövedelmek esetében. Kivételt képez az osztalékadó, amely 5%-os marad.

A társadalombiztosítási hozzájárulások 39,25%-ról 37,25%-ra csökkennek és ezentúl nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terheli a fizetésekből származó jövedelem esetében. "Le akarom szögezni, hogy ez a három intézkedés összességében az alkalmazott nettó jövedelmének növekedéséhez vezet, anélkül, hogy a munkáltatónak több pénzt kéne fizetnie az államkasszába" - magyarázta a pénzügyminiszter.

A miniszterelnök szerint a nagy cégeket sújtó intézkedések miatt háborodtak fel az emberek

Mihai Tudose miniszterelnök még a kormányülés kezdetén elmondta, a kormány "nagyon határozott" intézkedéseket vezetne be a profit kiáramlásának megfékezésére, jelentette be szerdán Mihai Tudose miniszterelnök, hozzátéve, hogy emiatt "háborodtak fel" az emberek.

"A napirendi pontok között van egy sor adóügyi módosítás és, hogy ne titkolózzak, elmondom a véleményemet és néhány kollégám véleményét a közvélemény felháborodásáról. Nem a társadalombiztosítási járulékok áthárításáról van szó, azzal a szakszervezetek és a munkáltatók is egyetértettek egészen idáig. Azután háborodtak fel, hogy a kormány nagyon határozott intézkedéseket vezetne be a profit kiáramlásának a megfékezésére. Nem teszünk egyebet, mint bevezetünk egy európai irányelvet, és más olyan intézkedéseket, amelyek következtében ne lehessen leírni az összes profitot, hogy nekünk is maradjon pénz oktatásra, egészségügyre, infrastruktúrára. Ezért háborodtak fel egyes multinacionális cégek, de szerencsére megértették, hogy nincs értelme, a végkimenetel ugyanaz lesz" - mondta Tudose a kormányülés kezdetén.

A szakszervezetek közben tüntetnek és további tüntetésekre szólítanak fel

A kormányülés ideje alatt több száz ember tüntetett a kormánypalota előtti téren. A szakszervezetek képviselői bejelentették, hogy minden tiltakozó akcióhoz csatlakoznak, mert elégedetlenek azzal, hogy az "adóügyi forradalom" következtében január 1-jétől 25 százalékkal csökkenhet az alkalmazottak bére.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség ugyancsak a tüntetésen való részvételre szólított fel, hogy arra kényszerítsék a kormányt, hogy vonja vissza azt a rendeletet, amellyel a társadalombiztosítási járulék terhét az alkalmazottakra hárítja. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális