2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A képviselőház döntő házként elfogadta az egységes bértörvényt

 utolsó frissítés: 14:50 GMT +2, 2017. június 07.

Elfogadta szerdán a képviselőház plénuma az egységes bértörvény tervezetét, módosító javaslatokkal kiegészítve. A jogszabályt 188 képviselő támogatta, 28-an ellenezték, 47-en tartózkodtak a voksoláskor.

A kedden módosított bértörvény szerint 2018. január elsejétől minden közalkalmazott bére 25%-kal nő, március 1-jétől újabb, 20%-os fizetésemelésben részesülnek a tanügyben dolgozók, és ugyanettől a dátumtól 75%-os béremelésben az orvosok és az egészségügyi asszisztensek, akik így megkapják a 2022-ig előirányzott teljes béremelést.

Az új bértábla magasabb béreinek bevezetése csak a magas rangú állami tisztségviselők esetében nem szenvedett halasztást. Egy parlamenti képviselő az év második felétől az eddigi 5 500 lej helyett már több mint 13 ezer lejes havi illetményben fog részesülni. A legnagyobb, több mint 17 ezer lejes fizetése az államfőnek lesz, a legnagyobb és legkisebb állami fizetés aránya pedig az eddigi 15-ről 12-re csökken Romániában.

A bérkeret az egységes bértörvény tervezetéhez benyújtott és elfogadott módosításokkal együtt sem haladja meg 2018-ban a pénzügyminisztérium által megszabott 75 milliárd lejt.

Előzőleg a szenátus is megszavazta a tervezetet, amely esetében a képviselőház volt a döntő fórum. A közalkalmazotti bértörvényről korábban itt írtunk részletesen. 

Dragnea: az egységes bértörvény rendet rak egy olyan rendszerben, amelyet káosz és diszkrimináció uralt

Az egységes bértörvény fontos lépést jelent Románia valós európai uniós integrációja és az euróövezeti csatlakozás felé, hatékonyabbá teszi a bérrendszert, és hozzájárul a lakosság nettó jövedelmének növekedéséhez - mondta szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea a közalkalmazottak bérét szabályozó törvénytervezet alsóházi vitáján.

Dragnea szerint nem volt könnyű kidolgozni a tervezetet, több esetben is az ennek megakadályozására irányuló törekvésekkel kellett megküzdeniük. "Az oly szükséges közvitákon és a kritikákon túlmenően néhány olyan, sok esetben irányított mozgalommal kellett megküzdenünk, amelyek célja e törvény elfogadásának megakadályozása volt. Örülök, hogy sikerült leküzdenünk ezeket az akadályokat, és a parlament végül el tudja fogadni ezt az igen fontos jogszabályt" - fogalmazott Dragnea, aki szerint a törvény rendet rak egy olyan rendszerben, amelyet "a káosz, a kinek ahogyan tetszik elv és a diszkrimináció uralt".

A pártelnök szerint a törvény megalkotásakor az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét tartották szem előtt, továbbá azt, hogy a vezető beosztású tisztségviselőknek nagyobb legyen a fizetésük, mint beosztottjaiknak, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők pedig többet keressenek a középvégzettségűeknél.

ALDE: a kormánykoalíciónak szigorúan kell majd követnie a kiadások alakulását

Varujan Vosganian, ALDE-s képviselő kijelentette, a kormánykoalíciónak, de azoknak is, akiknek "nincs bátorságuk felelősséget vállalni, ezért mindeféle tartózkodások mögé bújnak", a jövőben kötelességük lesz szigorúan felügyelni a közpénzek elköltését, támogatni a magánberuházásokat, mert "ezek fogják hitelessé tenni a törvényt".

Vosganian azon a véleményen volt, hogy a jogszabály rendet teremt majd egy olyan rendszerben, amelyben eddig káosz uralkodott, ugyanakkor a rugalmasságra is lehetőséget nyújt. "Figyeljünk arra, amit megold ez a törvény, és ne azzal hozakodjunk elő, amit nem old meg" - vélekedett az ALDE képviselője.

A munkaügyi miniszter lemondását kérte az USR képviselője

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter lemondását kérte a plenáris ülésen Cristian Seidler, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője még a bértörvény elfogadása előtt. Seidler kifejtette, szükség van a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvényre, de azt az érintettek megkérdezésével kellett volna kidolgozni. "A Szociáldemokrata Párt (PSD) programja csak egy gyerekeknek való kifestőkönyv volt, sok részlete a fantázia tartományába való. Olguţa Vasilescu asszony: azt mondhatom önnek, hogy mi nem akarjuk önt a női börtönbe küldeni, mindössze lemondását akarjuk kérni" - mondta az USR politikusa az egységes bértörvény vitáján. (agerpres, hírszerk.)

bértörvény
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális