2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,932.31(-2.01%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Mezőgazdasági miniszter: a hideg időjárás miatt egyelőre nem kell jelentős veszteségekkel számolni

 utolsó frissítés: 13:44 GMT +2, 2017. május 12.

Az áprilisban tapasztalt fagy befolyásolta a mezőgazdasági kultúrák fejlődését, azonban a károk nem jelentősek - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Petre Daea mezőgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy nagyobb gondot jelentett a szárazság, mint a fagy.

"Húsvétkor nem a piros tojást néztem, hanem az eget kémleltem, hogy lássam, elered-e az eső. Végigjártam az ország déli részét, és láttam, hogy a növények szenvednek a vízhiány miatt. Időben érkezett az eső. Megmentette a szalmás gabonákat, a repcét és az őszi vetéseket is" - fogalmazott a szaktárca vezetője.

Daea hozzátette, a csapadékkal együtt érkezett lehűlés és a fagy a gyümölcsfákat érintette leginkább, de a fóliasátrakba elültetett növényekre és általában a zöldségekre is negatív hatással volt.

Országos szinten azonban nem veszélyes a helyzet, sem a gyümölcsfákat, sem a szőlőt tekintve; veszteségek illeszkednek a termelési veszteségek határértékei közé, és minden kultúra normálisan fejődik - mondta.

"Örvendek, hogy volt csapadék és az előrejelzések szerint még várható eső, ugyanis a talajnak nagy szüksége van a vízre. A vízszükséglet a növények fejlődésével egyenes arányban nő. A repce is szépen fejlődik. Nem tudnám megmondani, mekkora lesz a termés, mert mérnök vagyok, és tudom, hogy kizárólag akkor tudhatod mekkora mennyiséget termeltél, amikor az be van már gyűjtve. Örülök, hogy a repce 'felköltözött' a hegyvidékre, a hidegebb klímájú Hargita és Kovászna megyékbe, ahol a gazdák a nyereséges kultúrákat részesítik előnyben, de sajnos a burgonya kárára. Csernáton községben azonban egyes gazdák rengeteg pénzt fektettek a felszerelésbe. Ott a burgonyát nem is érinti meg emberi kéz, csak a vásárlóké. 40 000 tonna krumplit tudnak tárolni ellenőrzött hőmérsékletű kamrákban, vannak begyűjtő gépeik, kiválasztó gépeik, és ezek folyamatosan működnek" - mondta a mezőgazdasági miniszter, aki szerint ilyen körülmények között egyre kevesebb külföldi krumplival találkozhatunk majd a bevásárlóközpontokban.

Petre Daea arról is tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy az ország mezőgazdasági területeinek 70 százalékát - 5 millió hektárból 3,7 milliót - már bevetették a gazdák, és véhetően ez az utolsó hét, amikor még vetnek. Ősszel mintegy 3 millió hektárt vetettek be. (agerpres)

mezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális