2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Bírálta a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit az IMF küldöttsége

 utolsó frissítés: 17:59 GMT +2, 2017. március 17.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Romániában az elmúlt években végrehajtott adócsökkentések és béremelések veszélyeztetik a 2010 óta elért gazdasági eredményeket - jelentette ki pénteken Bukarestben Reza Baqir, az IMF romániai küldöttségvezetője.

Az elmúlt napokban Romániában tartózkodott az IMF küldöttsége, amely az állam- és a kormányfővel, valamint parlamenti pártok vezetőivel is folytatott megbeszélést. A látogatás zárásaként tartott sajtótájékoztatón Baqir elmondta: jelenleg nincs Románia és az IMF között hitelmegállapodás, és erről nem is volt szó 2015 óta, amikor lejárt az utolsó egyezmény. Hangsúlyozta: Románia nem igényelt újabb megállapodást, az IMF mindössze tanácsokkal segít a kormánynak.

Kiemelte, Románia jelentősen megerősítette gazdaságát, amit a 2008-as nemzetközi válság erőteljesen sújtott. Ugyanakkor - magyarázta - az elmúlt években végrehajtott sorozatos adócsökkentések, a munka termelékenységét meghaladó béremelések, valamint a közberuházások gyenge minősége veszélyeztetik az elmúlt hét évben elért eredményeket, és csökkentik a román gazdaság növekedési képességét.

Baqir szerint a kormány a fogyasztásösztönző politikák helyett a közberuházások serkentésére kellene áttérjen, mert csak így lehet fenntartható gazdasági növekedést biztosítani.

Bírálta az idei költségvetést, ugyanis az IMF becslése szerint az államháztartási hiány elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékát. Az Európai Bizottság is 3,6 százalékos deficitet vetített előre, miközben a kormány 3 százalékos államháztartási hiányt vállalat.

Korábban a pénzügyminisztérium közölte, hogy az eltérő számítási mód adja különbséget, amit most Baqir is megerősített. Mint mondta, az egyik lényeges különbség abból adódik, hogy az IMF az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolt Romániában, míg a kormány 5,2 százalékkal. Rámutatott: a kormány által eddig elfogadott béremelések a 2017 és 2020 közötti időszakban GDP arányosan 2,1 százalékkal növelik a kiadásokat.

Az államháztartási hiány csökkentése érdekében azt javasolta, hogy Románia növelje az Európai Uniótól lehívható pénzek arányát, ugyanis az előző uniós költségvetési ciklusban a rendelkezésére bocsátott pénzeknek mintegy 80 százalékát használta fel Románia. Emellett az adóbehajtás hatékonyságának növelését javasolta, mert - mint mondta -, Bukarest kevés áfát hajt be ahhoz képest amennyit begyűjthetne. Emellett az állami vállalatoknál tervezett szerkezeti reformok végrehajtását, a korrupcióellenes harc folytatását, és a júliusban tervezett újabb nyugdíjemelés elhalasztását javasolta a deficit mérséklése érdekében.

Klaus Johannis államfő pénteken kijelentette: reméli, hogy a kormány figyelembe veszi az IMF által megfogalmazott "jól megalapozott" aggodalmakat. (mti)

IMF
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális