2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A PNL és az USR sem szavazza meg a költségvetést

 utolsó frissítés: 16:29 GMT +2, 2017. február 06.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselői nem szavazzák meg a 2017-es állami költségvetést - közölte Florin Cîţu liberális szenátor.

"Megmondom előre, fehéren-feketén: a PNL nem fogja megszavazni Románia költségvetését 2017-re, a Dragnea-büdzsét" - mondta Cîţu a parlament két házának együttes ülésén. A szenátor érvelése szerint az általa "becsapásnak" nevezett büdzsé alapjául szolgáló adatok gyanúsak, ugyanis az Országos Előrejelzési Bizottság által szolgáltatott adatok "gyanúsan egybevágtak" Liviu Dragnea 2016 szeptemberében közzétett kormányprogramjával.

A PNL szenátora azt a módot is bírálta, ahogy a pénzügyi bizottságokban lezajlottak a viták a költségvetésről. Állítása szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) "villámgyorsan" átvitte a bizottságokon a tervezetet, anélkül, hogy a módosító javaslatokat tekintetbe vette volna.

Florin Cîţu úgy vélekedett, a PSD által kidolgozott költségvetés nem fogja Románia gazdasági fejlődését biztosítani, nem fog jobb megélhetést biztosítani az ország állampolgárainak, túl fogja lépni az államháztartási hiányküszöböt, és valójában a PSD politikai klientúráját szolgálja.

Az USR sem szavazza meg a költségvetést

Több "nagy problémája" is van a 2017-es költségvetési tervezetnek, ezért a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) sem szavazza meg azt - jelentette be hétfőn Cosette Chichirău USR-s képviselő.

A parlament két házának együttes ülése keretében tartott felszólalásában Chichirău a költségvetési sarokszámok kapcsán hangsúlyozta, Romániának ki kellene használnia, hogy Európa-szinten a legnagyobb mértékű gazdasági növekedést jegyezte, és államháztartási többletre kellene törekednie, hogy ne érje felkészületlenül a következő gazdasági válság.

"Most az történik, hogy nyáron tüzelünk, és így mire beáll a tél, elfogy a tűzifánk" - fogalmazott Chichirău.

A képviselő hozzátette, a kormánynak az igazságszolgáltatás ellen intézett támadásai oda vezettek, hogy az állampolgárok elveszítették a belé vetett bizalmukat, nem hiszik, hogy a jelenlegi kabinet képes lenne Románia gazdasági vagy egyéb érdekeit szolgálni. (agerpres)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális