2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Elfogadta a kormány a 2017-es költségvetést

 utolsó frissítés: 12:39 GMT +2, 2017. február 01.

A kormány keddi ülésén elfogadta a 2017-es állami költségvetés tervezetét - jelentette be Viorel Ştefan pénzügyminiszter. "A költségvetés felépítésénél három alapvető dolgot vettünk figyelembe: a román gazdaság valós adatait, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramját és a legfontosabb közpolitikákat, amelyek a következő négy évben Románia kiegyensúlyozott fejlesztését szolgálják" - jelentette ki Ştefan, a Victoria-palotában tartott sajtóértekezleten.

A pénzügyminiszter szerint a 2017-es költségvetés sarokszámai a következők:

  • a bruttó hazai össztermék - 815,19 milliárd lej, 
  • a gazdasági növekedés 5,2%, 
  • az államháztartás legnagyobb hiánya 3%.


A pénzügyminiszter elmondta, a 2017-es költségvetésben 35,6 milliárd lejt szánnak az oktatásra, ami a bruttó hazai össztermék 4,4%-a. Ştefan szerint az oktatási tárca azt tűzte ki célul, hogy 20 százalékkal emelje a tanárok bérét, kísérleti jelleggel meleg ebédet biztosítson 50 oktatási intézmény 29 695 tanulójának, és befejezze 15 óvoda és 12 iskola építését.

Az egészségügy számára 37,4 milliárd lejt, azaz a bruttó hazai termék 4,6 százalékát irányozza elő a költségvetés - mondta el a miniszter. "Az egészségügyre több pénzt fordítunk, mint 2016-ban, amikor 30,284 milliárd lejt, azaz a GDP 4%-át kapta" - tette hozzá Ştefan.

90 kilométer autópálya épül a szállítási tárca költségvetéséből

A 2017-es költségvetésből 32 milliárd lejt kap a szállítási minisztérium 32 milliárd lejt kap, ami a pénzügyminiszter szerint  a bruttó hazai terméknek hozzávetőlegesen 4%-a.

Ştefan szerint a szállítási minisztériumnak 60 százalékkal nagyobb összeget irányoztak elő, mint a tavaly, és ebből többek között a következő célkitűzéséket kell megvalósítania:

- 62,5 kilométer autópálya Lugos és Déva között,
- 28,7 kilométer autópálya Szászsebes és Torda között,
- a Târgu Jiut, Marosvásárhelyt, Caracalt és Brassót elkerülő körgyűrű befejezése,
- a bukaresti 4-es metróvonal befejezése,
- 272 kilométer országút felújítása,
- illetve ebből az összegből fedezik az egyetemisták ingyenes vasúti utazásának költségeit is.

A fejlesztési és európai alapokért felelős minisztériumnak 6,65 milliárd lejt irányoz elő a költségvetés, ez 1,41 milliárd lejjel kevesebb, mint egy évvel korábban - mondta el a miniszter.

A fejlesztési és európai alapokért felelős minisztérium célkitűzései között szerepel 2 500 bölcsőde és 2 000 iskola építésének leszerződése és megépítése, a víz- és csatornázási munkálatok folytatása a vidéki településeken és 30 egyetemi bentlakás építése - tette hozzá Ştefan.

Több pénzt kap a mezőgazdasági minisztérium is 

A mezőgazdasági minisztérium költségvetése 27,13 milliárd lej lesz idén. A pénzügyminiszter szerint ebből kell fedezni többek között a 2017-es mezőgazdasági támogatásokat (2,2 milliárd lej) és az öntözési programot (45 millió lej). 

A gazdasági minisztériumnak 225 millió lejt irányoz elő a költségvetés, ez a bruttó hazai termék 0,027%-nak felel meg, amelyből többek között az új lelőhelyek feltárását célzó geológiai kutatóprogramot, valamint egyes hőerőművek modernizálását és a bányabezárási programot kell finanszíroznia - mondta el a miniszter. 

Védelemre több mint kétmilliárd, a belügyi tárcának 11 milliárd, a külügynek 768 millió lej jut

Az idei költségvetés 2,323 milliárd lejt, a bruttó hazai össztermék 2,28%-át irányozza elő a védelmi minisztérium kiadásaira. Ezzel kapcsolatban a pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a védelemre szánt költségvetése alapján Románia megfelel nemzetközi vállalásainak.

A belügyminisztériumnak 11,3 millárd lejt, azaz a bruttó hazai termék 1,3%-t irányozza elő a költségvetés, amelyből, többek között, 167 különleges mentőkocsit és 47 mentőkonténert kell vásárolnia. Felújításra kerül 26 tűzoltósági, rendőrségi és csendőrségi székhely - mondta el a miniszter.

A külügyminisztérium költségvetése 19 millió lejjel nő, idén 768 millió lejből gazdálkodhat a tárca, ez a hazai össztermék 0,094%-a. Ebből kell megnyitni Románia három új konzulátusát Salzburgban (Ausztria), Haifában (Izrael) és Melbourne-ben (Ausztrália), illetve fel kell újítani több más diplomáciai képviselet székhelyét.

Az igazságügyi minisztérium is több pénzből gazdálkodhat idén

Az igazságügyi minisztérium 3,15 milliárd lejt kap a költségvetésből. Az összeg a bruttó hazai termék hozzávetőlegesen 0,38%-át teszi ki. Ştefan szerint ez 139 millió lejjel több, mint tavaly. Ebből mintegy 50 százalékkal növelik a fogvatartottak élelmiszer-ellátására fordított összeget, javítják a börtönviszonyokat, és elkezdik két új, egyenként ezer férőhelyes börtön építését Caracalban és Berceni-ben.

Az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztériumnak 1,99 milliárd lejt, azaz a bruttó hazai termék 0,24%-át irányozza elő a költségvetés, amelyből, többek között, 20 000 új munkahelyet kell létrehoznia a Start-up - Románia program keretében - mondta el a miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium költségvetése 80 millió lejjel nő, idén 428 millió lejből gazdálkodhat a tárca, ez a hazai össztermék 0,05%-a. Ebből folytatják a roncsautó- és az első ház programot.

A víz- és erdőgazdálkodási minisztérium 87 millió lejjel kap több pénzt, mint tavaly. 2017-ben 326 millió lejt irányoztunk elő, ez a bruttó hazai termék 0,03 százaléka. Ebből legalább 5.000 hektár területet kell újraerdősíteni - mondta el a miniszter.

A kolozsvári kosárlabda kontinenstorna megszervezésére is jut az ifjusági és sportminisztérium költségvetéséből

Viores Ștefan azt is elmondta, hogy az idei költségvetésből az ifjúsági és sportminisztérium 316 millió lejt kap. A GDP 0,03%-áank megfelelő összegből, ami egyébként 810 ezer lejjel magasabb, mint tavaly, szervezik Kolozsváron a szertorna és a férfi kosárlabda kontinensviadalokat.

A turisztikai minisztériumnak 80 millió lejt, azaz a bruttó hazai össztermék 0,01%-t irányozza elő a költségvetés, ez 31 millió lejjel több, mint egy évvel korábban, a társadalmi párbeszédért felelős minisztérium költségvetése 11,7 millió lej lesz, a parlamenti kapcsolattartásért felelős minisztérium pedig 7,32 millió lejből gazdálkodhat.

A kultúráért és nemzeti identitásért felelős minisztérium 707 millió lejt kap, a fejlesztési és kutatási minisztériumnak 1,73 milliárd lejt, azaz a bruttó hazai termék 0,21%-t irányozza elő, ez 2,21 millió lejjel több, mint egy évvel korábban - mondta el a miniszter.

A távközlési minisztérium idei költségvetése 510 millió lej lesz (0,06%), ebből tőkésíteni kell a postát. A pénzügyminisztériumnak 3,2 milliárd lejt irányoz elő a költségvetés, ez 104 millió lejjel kevesebb, mint tavaly. A határon túli románokért felelős minisztérium 19,2 millió lejből gazdálkodhat, ez 5,24 millió lejjel több, mint egy évvel korábban - mondta el Ştefan.

A költségvetési tanács szerint a költségvetés túlságosan optimista

A költségvetési tanács már korábban arra figyelmeztette a kormányt, hogy az államháztartás bevételei tekintetében túlságosan derűlátó volt, a - közalkalmazotti béremelésekkel bevállalt - kiadásokat pedig alábecsülte. A nemzetközi pénzintézetek (IMF, Világbank, Európai Bizottság) mindegyike 4 százalék alatti gazdasági növekedést valószínűsít idén Romániában.

A román államháztartás bevételei tavaly a GDP 30 százaléka alá csökkentek, miután 2016 január elsején 24-ről 20 százalékra csökkentették az áfát Romániában. Idén újabb 1 százalékponttal 19 százalékra csökkent az áfa Romániában, a kormány pedig további nyugdíj- és béremelésekről döntött.

Az elmúlt években a gazdaságpolitikát meghatározó szociálliberális parlamenti többség sorozatos adócsökkentésekkel és béremelésekkel érte el az uniós szinten élen járó gazdasági növekedést, amely főleg a belső fogyasztás ugrásszerű növekedésén alapul. A költségvetés a 2015-ös évet még 0,8 százalékos GDP-arányos államháztartási deficittel zárta, a tavalyi évet viszont már mintegy 2,82 százalékos, uniós módszertannal számolt (ESA-) hiánnyal zárta.

A Grindeanu-kormány arra hivatkozik, hogy az euróövezet átlagos költségvetési hiánya is meghaladja a 2 százalékot, miközben adósságterhei meghaladják a GDP 90 százalékát. A román államadósság jelenleg a GDP 37,5 százalékát teszi ki, és - egy kedden elfogadott törvénytervezet szerint - év végéig sem haladhatja meg a 40 százalékot. A kabinet azzal számol, hogy az eladósodás mértéke a legrosszabb forgatókönyv esetén sem haladja meg 2020-ig a GDP 43,3 százalékát. (agerpres, mti, hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális