2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Jogerősen betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását

 utolsó frissítés: 15:11 GMT +2, 2017. január 27.

Jogerősen helyt adott a Marosvásárhelyi Táblabíróság a Heineken Románia keresetének, így az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúrát működtető cégnek megtiltotta a Csíki Sör márkanév használatát. A döntés értelmében többek között arra is kényszerítik a vállalatot, hogy az ítélet közlésétől számítva 30 napon belül semisítsék meg az összes Csíki Sör elnevezésű terméket, de Lénárd András, a vállalat többségi tulajdonosa szerint a termeléshez használt eszközöket is elkobozhatják a vállalattól.

Lénárd megkeresésünkre kiemelte, a döntést annak ellenére hozta meg a Marosvásárhelyi Táblabíróság, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is a Csíki Sör Manufaktúrának kedvező döntést hozott.

A többségi tulajdonos szerint a döntés miatt 140 ember munkahelye kerül veszélybe, és kérdéses, hogy az általa vezetett vállalat ki tud-e lábalni ebből a helyzetből.

Az ügyben már alapfokon is a Heineken javára döntött a Hargita Megyei Törvényszék.

Lénárd hangsúlyozta, a döntést azután hozta meg a táblabíróság, hogy december 9-én az Európai Uniós Márkahivatal végérvényesen megerősítette a Csíki Sört, mint márkát. "Ezt a keresetet mi beadtuk az éppen folyó per tárgyaként, és ezt a román bíróság elutasította" - mondta a többségi tulajdonos.

Lénárd András


"A kiközléstől számítva 30 napon belül be kell szüntetnünk a gyártást. Egyelőre konkrétan nem tudjuk, hogy mit tartalmaz a döntés, csak azt, hogy a táblabíróság helyt adott a Heineken kérésének" - mondta Lénárd. Hozzátette, az előző ítéleteket figyelembe véve elkobzásokra, bezúzásokra számítanak, és az is valószínű, hogy kártérítés megfizetésére kötelezik a gyárat.

"Az a szomorú, hogy közel 140 alkalmazott munkahelye forog kockán. Valamit biztos fogunk csinálni, de kérdés, hogy talpon tudunk-e maradni. Ez nagyon nagy érvágás a gyárnak" - mondta Lénárd.Hozzátette, az utóbbi beruházás "tizenmillió eurós, nagyon erős dolgokat vállaltunk, vagyoni garanciákat, ez egy nagyon erős döntés".

Lénárd elmondta, törekedtek az egyezségre, számtalan alkalommal próbálták már tárgyalásra hívni a Heinekent. Ennek ellenére is rendkívül gyakran kaptak magas bírságokat különböző hivataloktól, ahol valószínűleg a Heineken tett feljelentést, így szerinte egyértelmű volt, hogy a multinacionális cég szándéka az, hogy bezárassák az üzemet.

"Az alicantei márkavédelmi hivatal két döntése között volt egy olyan folyamat, amely részeként a hivatal arra utasított, hogy próbáljanak a felek megegyezésre jutni. Mi kerestük ezt az utat, próbáltuk megvizsgálni azt, hogy mi az, amiben nagyon sértjük őket. Szándékunkban állt bármin változtatni a megegyezés érdekében, ezt azonban ők teljesen elutasították. Az utóbbi időben a hívásokat sem fogadták, vissza se hívtak" - magyarázta Lénárd.

A tulajdonos elmondása szerint az európai márkahivatal a megegyezés hiányában döntött úgy decemberben, hogy elutasítja a Heineken Románia keresetét, és konszolidálja az Igazi Csíki Sört, mint márka. "Ezt azonban nem vette figyelembe a táblabíróság, és sajnos ilyen drasztikus döntés született" - tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy a megsemmisítés várhatóan a gyár milyen készleteire, esetleg eszközeire vonatkozik, Lénárd elmondta, hogy ebben a kérdésben egyelőre az elsőfokon megszületett döntésből indulnak ki. "Az elsőfokú tárgyaláson hamisítással vádoltak, illetve azzal, hogy lekoppintottuk a Heineken termékét. Mi jogszabályt erre vonatkozóan nem találtunk, viszont ők arra hivatkoznak, hogy mivel hamisítottunk, az eszközöket, amikkel a hamisítás megtörtént, el kell kobozni" - mondta Lénárd.

Kérdésünkre, miszerint tervezik-e megtámadni a döntést európai szinten, Lénárd elmondta, nem is kérdés számukra, hogy az európai fellebviteli bíróságon meg tudják nyerni ezt az ügyet. "Keresni fogjuk egy felsőbb szervnél is az igazunkat, de hogy mikor születhet döntés, mennyibe fog kerülni, és ezalatt az idő alatt mi lesz a vállalattal, azt nem tudom megmondani" - mondta Lénárd.

"Jelen pillanatban nem tudok erről nyilatkozni" - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy jelenthet-e számukra jó opciót az, ha megváltoztatnák a sör nevét. "Azt kell megvizsgálnunk, hogy bírni fogjuk-e anyagilag a következő időszakot. Jelenleg több ezer hűtőnk van kint a piacon, feliratozva, sörrel. Előre 2-3 hónapra a címkéink le vannak gyártva, valamint a rekeszek is feliratozva. Egy kis cég életében, amely ekkora anyagi terheket vállal, át kell gondolnunk, hogy mi legyen a stratégia" - mondta Lénárd. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing