2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A hazai turisták tartják életben az idegenforgalmat

 utolsó frissítés: 17:06 GMT +2, 2016. december 27.

Rekordévnek számít 2016 a hazai turizmus számára: a tengerparton 12-15 százalékkal több turista nyaralt, mint az előző években, míg a kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma az év első tíz hónapjában 9,43 millióra emelkedett, 11 százalékkal haladva meg az egy évvel korábban regisztrált értéket.

A rekordév annak fényében még inkább értkesebb, hogy év közepén az idegenforgalmat komolyan megrendítette néhány turisztikai ügynökség csődje, illetve az is, hogy elemzők szerint a szektor piaci szereplőinek 70 százaléka súlyosan eladósodott.

Noha a szakemberek szerint a népszerűsítés kizárólag "Románia adu ászaira" épített, és a reklámra kiutalt alap nem haladta meg egy "szalámi népszerűsítésére elégséges összeget", a hatóságok mégis a külföldi, elsősorban az orosz látogatók számának növelését tűzték ki célul. A szolgáltatások és az infrastruktúra hiányosságai miatt azonban nem sikerült a külföldi vendégek által megszokott színvonalat nyújtani, így a külföldi vendégek számának jelentősebb növekedése el is maradt.

A romániaiak 80 százaléka viszont továbbra is hazai helyszínt választ nyaralása célpontjául, a Fekete-tenger partja pedig továbbra is a hazai turisták törzshelye maradt. Bár a külföldi turisták száma is 10 százalékkal nőtt, számuk idén sem haladta meg az 50 ezret.

Dragoş Răducan, az Idegenforgalmi Patronátusok Szövetségének (FPTR) alelnöke szerint a tengerparton nyaralók átlagosan 100-120 lejt költöttek naponta. Idén is Mamaia volt a legnépszerűbb üdülőhely, utána Venus és Eforie következett.

Răducan szerint a turisták száma még ennél is nagyobb lett volna, ha az országos autópálya-ügynökség az agiageai híd javításának késleltetésével, a vasút pedig a szerelvények pótvagonokkal való bővítésének halogatásával nem "bojkottálják" az idegenforgalmat.

Várakozások szerint 2017-ben legtöbb 10 százalékkal nőnek az árak a román tengerparton. Ezt részben a minimálbér növekedése, részben pedig az élelmiszerárak emelkedése okozza. Gheorghe Fodoreanunak, a FPTR alelnökének számítása szerint idén 1,3 millió külföldi turista látogatott Romániába, ez csaknem 20 százalékkal több, mint 2015 azonos időszakában. A legtöbb turista Németországból, Franciaországból és Angliából érkezett.

Mohammad Murad, a FPTR elnöke arra hívja fel a figyelmet arra, hogy a növekedéssel együtt is, a hazai szállodák átlagos kihasználtsága alig 27-30 százalékos. A kihasználtságot a szakember szerint a külföldi turisták számának növelésével lehetne emelni, ám ez nem lehetséges olyan körülmények között, hogy a kétmilliárd eurós külföldi turizmusnak mindössze 0,1 százalékát fordítják népszerűsítésre. Alin Burcea, a Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetségének elnöke szerint a promócióra fordított minimális összegnek 10 millió eurós nagyságrendűnek kellene lennie.

Az Országos Turisztikai Ügynökség (ANT) elnöke, Anca Nedea szerint  a román turizmusnak minden esélye meg van arra, hogy hasznot húzzon a geopolitikai válságból, hisz az ország - a felkapott külföldi üdülőhelyekhez képest - kimondottan biztonságosnak számít. (agerpres)

turizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing