2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Császár Károly: az erdélyi gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások jelentik, törvényekkel kell segítenünk fejlődésük

 utolsó frissítés: 17:35 GMT +2, 2016. december 05.

"A kis- és középvállalkozások jelentik az erdélyi gazdaság gerincét. A következő években az újonnan létrejövő munkahelyek döntő többsége nem a multinacionális cégeknek, hanem a kis- és középvállalkozások tevékenységének lesznek köszönhetőek. Éppen ezért olyan törvénykezdeményezéseket kell kidolgoznunk, amelyek támogatják vállalkozásainkat" – mutatott rá Császár Károly hétfőn délelőtt Székelyváján.

Az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje hangsúlyozta: "az elmúlt időszakban vállalkozásaink megadóztatásánál központosítás történt, hiszen régiósították az adóhatóságokat, a közepes és nagy cégek adózását elvették. A magyarlakta megyék ezáltal elveszítették adó-bevételeiknek több mint felét, és követhetetlen lett az, hogy a helyi vállalkozások mennyi adót termelnek. A személyi jövedelemadó esetében, amely az egyik legnagyobb önkormányzati bevételi forrás, a rendszer szintén központosított: a megtermelt összegek kevesebb, mint fele az önkormányzatok költségvetésébe bukaresti visszaosztással kerül be. A mi adóink a mi településeinket kell gazdagítsák, nem a déli megyéket" – mutatott rá Császár.

Az RMDSZ szenátorjelöltje elmondta, hogy jelenleg Bukarest és a 7 nagyvárosi régióközpont rendelkezik az össz-adóbevételek több mint 80%-val, ezért az RMDSZ javasolni fogja a helyi közpénzügyek törvényének a megváltoztatását azért, hogy a helyben megtermelt összegekről minél nagyobb mértékben helyben rendelkezzenek, hogy magasabb fokú pénzügyi autonómiát biztosíthassanak az önkormányzatok számára. (rmdsz-tájékoztató)

RMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális