2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Törvénytervezet: magánszemélyek 150, vállalatok 1 500 hektárnyi termőföldet vásárolhatnának

 utolsó frissítés: 10:23 GMT +2, 2016. november 02.

A mezőgazdasági területek értékesítését szabályozó törvényjavaslat értelmében fizikai személyek legtöbb 150 hektárnyi, míg jogi személyek maximum 1 500 hektárnyi területet vásárolhatnak majd Romániában - közölte a termelőkkel folytatott egyeztetések után kedden a mezőgazdasági miniszter.

Achim Irimescu a Beszélgess a minisztereddel online fórumon közölte, reméli, hogy a törvénytervezetbe foglalt elvárások "nem fognak gondot okozni európai szinten". Ezek között szerepel ugyanis például, hogy a mezőgazdasági területet vásárló cégeknek romániai székhellyel kell rendelkezniük, ennek pedig feltétele, hogy az illető román vagy európai állampolgár legyen. Aki nem román vagy európai állampolgár, és mezőgazdasági területet akar vásárolni, annak előbb meg kell szereznie a román állampogárságot - tette hozzá Irimescu.

A készülő törvényben a földvásárlás feltételeként szabják meg, hogy a vásárlónak minimum 5 évi tapasztalata legyen a földművelés terén, és hogy a vásárló cég bevételének 75%-a mezőgazdaságból származzon. "Mindez a romániai mezőgazdasági területek adásvételének új rendszerét vetíti előre" - tette hozzá Irimescu.

Laurenţiu Baciu, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületei Szövetségének (LAPAR) elnöke májusban hívta fel a figyelmet, hogy kétmillió hektárnyi mezőgazdasági terület külföldi személyek vagy cégek tulajdonában van már.

Az AGRO Intelligence tanulmánya értelmében az ország 8,3 millió hektárnyi szántóföldjének mindössze a 30%-a van román tulajdonban. A közjegyzői jelentések adatai szerint a külföldi tulajdonban lévő területek 23,4%-a olasz, 15,5%-a német, 10%-a arab, 8,2%-a magyar, 6,2%-a spanyol, 6,1%-a osztrák kézben van, valamint olyan multinacionális cégek tulajdonában, mint a Rabobank, a Generali, az ASI Europe stb.

Románia az EU-hoz való csatlakozás egyik feltételeként 2014 január elsejétől liberalizálta termőföldpiacát, lehetővé téve külföldi magánszemélyek számára is, hogy földet vásároljanak Romániában. A legkeresettebbek a Temes, Vaslui és Arad megyei földterületek. (agerpres)

mezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális