2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A Zara alapítója, Amancio Ortega lett a világ leggazdagabb embere

 utolsó frissítés: 11:43 GMT +2, 2016. szeptember 09.

Amancio Ortega, a Zara gyorsdivatlánc tulajdonosának vagyona szerdán megelőzte a Microsoft-alapító Bill Gates vagyonát.

Az előrelépést Ortega annak köszönheti, hogy a Zara mellett a Massimo Dutti, a Pull&Bear és egyéb divatcégeket tulajdonló Inditex csoport részvényei 2,5%-kal növekedtek az értékpapírpiacokon szerdán. Az emelkedés körülbelül 1,7 milliárd dolláros növekedést jelentett Ortega vagyonában, amely egyetlen nap alatt 77,8 milliárd dollárról 79,5 milliárdra emelkedett. Gates becsült vagyona mindeközben maradt 78,5 milliárd dollár. 

Forrás: businessinsider.ro

Bár az utóbbi időben már történtek rövidebb ideig tartó hasonló helycserék a Forbes real time milliárdoslistájának első helyein, most Ortega annak ellenére is maradt az első helyen, hogy a csütörtöki kereskedési napon félmilliárdos csökkenés követte a szerdai napot. Ortega első helye így akár tartós is lehet, igaz fej-fej mellett haladnak Gates-el. 

Forrás: Forbes

Az idén 80 éves Amancio Ortega egy kis spanyol faluban született 1936-ban, a spanyol polgárháború idején. Gyermekkorát La Coruna egyik legszegényebb negyedében töltötte. A család sokat nélkülözött, apja vasúti munkás volt, édesanyja takarítónőként dolgozott. Saját bevallása szerint 12 évesen annak hatására döntötte el, hogy változtatni szeretne az életén, amikor már akkora tartozást halmoztak fel a hentesnél, hogy édesanyjának már nem adtak több hitelt.

14 évesen otthagyta az iskolát, és egy jómódú ügyfeleknek dolgozó szabónál vállalt munkát, először küldöncként. A munkaidő letelte után gyakran maradt a boltban, hogy elsajátítsa a ruhakészítés alapjait.

A hatvanas években egy ruházati szakbolt vezetője lett, ahol szakítani szeretett volna azzal, hogy a divatos ruhákat csak a jómodú emberek engedhetik meg maguknak. A drágább ruhadarabok mintájára olcsó szövetből készült, jóval alacsonyabb áron értékesített termékeket készíttetett, amelyek óriási sikernek örvendtek.

Ortega és felesége, Rosalia Mera 1975-ben saját üzletet nyitott, Zara néven. A Zara 8 év elteltével már 9 üzlethelyiséget számlált Spanyolország szerte. 1984-ben 10 ezer négyzetméteres logisztikai központot nyitottak. A vállalat innentől kezdve látványos fejldősbe kezdett. (forbes, hírszerk.)  

gazdagmilliomos
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális