2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Hatalmas pofonokat kaphat hamarosan Törökország a hitelminősítőktől

 utolsó frissítés: 12:57 GMT +2, 2016. július 19.

Törökország leminősítésének lehetőségére tett közvetett utalást a puccskísérlet várható következményeiről összeállított hétfői elemzésében a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Más nagy londoni házak komoly árfolyam- és reálgazdasági kockázatokat is látnak.

A Fitch Ratings "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván a török államadósságot. Az osztályzat kilátása stabil, de ha a Fitch innen leminősíti a török szuverén besorolást, azzal Törökország ennél a cégnél elveszítené befektetési ajánlású szuverén osztályzatát.

Hétfői londoni értékelésében a hitelminősítő közölte: megítélése szerint a puccskísérlet és a kormány reakciója egyaránt illusztrálja a török szuverén adósprofilra nehezedő politikai kockázatokat.

Az, hogy e kockázat miatt nyomás alá kerül-e a török államadós-besorolás, attól függ, hogy a történtekre adott kormányzati reakció mennyire mélyíti tovább a politikai megosztottságot, és mennyire gyengíti az intézményrendszer függetlenségét. Mindez ugyanis kikezdheti a gazdaságpolitika koherenciáját, és növelheti a külső finanszírozási stresszhelyzet kialakulásának kockázatát - áll a Fitch elemzésében.

A gyenge politikai stabilitási mutatók régóta Törökország szuverén adósprofiljának meghatározó elemei közé tartoznak. Ezek az elemek nem összeegyeztethetetlenek a jelenlegi "BBB mínusz" államadós-besorolással, de alkalmasak a szuverén hitelképesség gyengítésére, ha kikezdik a fékek és ellensúlyok rendszerét, és ha szűkítik a szerkezeti reformokhoz rendelkezésre álló mozgásteret - áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a hazai sokkhatások alkalmasak a török szuverén hitelképesség befektetői megítélésének károsítására is. A török kormány gyorsan visszaszerezte az ellenőrzést a helyzet felett, de ha a történtek politikai következményei jelentősen gyengítik a nemzetközi befektetői bizalmat, az ismét a török gazdaság jelentős külső finanszírozási igényeire összpontosíthatja a piac figyelmét - fogalmaznak a Fitch londoni elemzői.

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Törökország "Baa3" szintű - még épphogy befektetési ajánlású - adósbesorolását a Moody's Investors Service is.

A nemzetközi hitelminősítő a hétfő éjjel Londonban bejelentett lépést azzal indokolta, hogy meg kell vizsgálni a kudarcba fulladt katonai puccskísérlet hatásait a török gazdaság növekedésére, a gazdaságpolitikai döntéshozó intézményrendszerre és a külső tartalékokra, különös tekintettel az e területeket már eddig is terhelő kihívásokra.

A török államadós-osztályzat kilátása a felülvizsgálat bejelentése előtt is negatív volt a Moody's listáján, és a ha cég a jelenlegi szintről leminősíti a török szuverén besorolást, azzal Törökország ennél a hitelminősítőnél is elveszítené befektetési ajánlású szuverén osztályzatát.

A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, hogy bár a török gazdaság meglehetősen ellenállónak bizonyult a sokkhatásokkal szemben, és az elmúlt két évben 3,5 százalékos éves növekedési átlagokat produkált, a belpolitikai bizonytalanság erősödése és különösen a mostani puccskísérlet azonban jelentős negatív hatást gyakorolhat a növekedési pályára. Ez az egyik kockázat, amelyet a Moody's a leminősítési felülvizsgálat során figyelembe vesz - áll a hitelminősítő elemzésében. (mti)

Törökország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális