2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

IMF: kijózanító valósággal kell majd szembenéznie a következő amerikai elnöknek

 utolsó frissítés: 10:36 GMT +2, 2016. június 23.

Az amerikai gazdaságnak "ellenszéllel" és "veszedelmes" folyamatokkal kell szembenéznie - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett jelentése, amely a többi között arra figyelmeztet, szűkül a középosztály, s ez hosszú távon is csökkentheti a gazdasági növekedést.

A nemzetközi pénzügyi szervezet a közleményben leszögezi ugyan, hogy az amerikai gazdaság nincs rossz állapotban, tavaly 2,4 millió új munkahely jött létre, és a gazdaság lassulása is átmenetinek ígérkezik, ám a következő elnöknek kijózanító valósággal kell majd szembenéznie. A gazdaság lassulása, a középosztály helyzetének jelentős romlása és a szegénység terjedése komoly gondot jelent majd.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a jelentés közzétételekor arról beszélt, hogy négy tényező jelent "kihívást a jövőbeni gazdasági növekedés számára": a szűkülő munkaerőpiac, a hanyatló termelékenység, a jövedelmek közötti különbségek polarizálódása, és a szegénységben élő amerikaiak nagy száma. Lagarde leszögezte: ha mindezekkel a problémákkal nem sikerül megbirkózni, akkor az amerikai gazdaság jelenlegi és várható növekedése is veszélybe kerül, s az amerikaiak életszínvonala is stagnálásra ítéltetik.

Az IMF egyetértett a jegybank szerepét betöltő Fed (szövetségi tartalékrendszer) elnökének keddi kongresszusi meghallgatásán elhangzottakkal, és támogatásáról biztosította a Janet Yellen Fed-elnök által felvázolt óvatos monetáris politikát.     

A valutaalap mindeddig távol maradt az amerikai belpolitika történéseitől és a választási kampánytól, s csupán ajánlásokat fogalmazott meg, például arról, hogy az Egyesült Államoknak ellent kell állnia a "protekcionizmus minden formájának". Ezt egyébként sok elemző Donald Trumpra utaló célzásként értelmezte, hiszen a republikánusok várható elnökjelöltje ígért büntetővámokat kínai importcikkekre.       

Jelentésében a szervezet felhívja a figyelmet az Egyesült Államok "omladozó" infrastruktúrájára és a növekvő jövedelmi különbségek negatív következményeire, masszív beruházásokat sürget, elsősorban a felszíni tömegközlekedésben, és sürgeti a szélesedő szegénység elleni hatékony fellépést.

Ma minden hetedik amerikai szegénységben él - állapítja meg az IMF. Az országban az átlagjövedelem ma öt százalékkal alacsonyabb, mint tizenöt évvel ezelőtt volt, és a középosztály aránya harminc évvel ezelőtti szintre zsugorodott - tették hozzá. A pénzügyi szervezet szakembereinek elemzése egyúttal hangsúlyozza, hogy ezek a negatív tendenciák erősítik egymást. A jelentés kitér arra is, hogy az Egyesült Államok demográfiai változásai lassítják a gazdasági növekedést, és kevésbé dinamikussá teszik a munkaerőpiacot.         

Mindezzel együtt is, az IMF 2017-re 2,5 százalékos gazdasági növekedést jósol Amerikának. (mti) 

IMFAmerika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális