2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Liverpool közelebb van. Bemutatkozott a Blue Air Kolozsvárnak

 utolsó frissítés: 16:57 GMT +2, 2016. június 10.

A Blue Airnél nem tagadják, a légitársaság 2004-es megalapítása óta volt részük jó és kevésbé jó időszakokban is. Nemrégiben viszont új időszámítás vette kezdetét a vállalatnál, és Kolozsváron is nagy terveik vannak. Ezt bizonyították csütörtök este is, amikor a sajtó és a turisztikai irodák képviselőinek a kolozsvári Livada étteremben mutatkozott be a légitársaság és annak fiatal csapata.

Arról már múlt héten írtunk, hogy a Blue Air Bukarestbe tartó belföldi, és Liverpoolba, illetve Dublinba tartó külföldi járatokat indított Kolozsvárról. Bár a bukaresti járatra a cég alkalmazottai szerint már most kiemelkedően nagy igény mutatkozik, szerintük az új angol úticél lesz az egyik legnépszerűbb a külföldi járataik közül. Ezért az egész bemutatkozó estet Liverpool-hangulatúra alakították, a Beatles-dalokat is játszó zenekar mellett autentikus brit ételekkel, whiskey-vel, valamint egy “Liverpool közelebb van Kolozsvárhoz” feliratú roll-uppal fogadták a vendégeket. 

Akiknek a kérdéseire egyébként a vállalat alkalmazottai még a bemutatkozó előtt is nagyon szívesen válaszoltak. Így tudtuk meg, hogy a  Bukarestbe tartó járatokra 89,99 lejtől lehet jegyet vásárolni, a Liverpoolba tartó járatokra 19,99 eurótól, Dublinba 34,95 eurótól lehet jegyet váltani. (És azt is, hogy az árak tartalmazzák az áfát, és a különböző illetékeket is, valamint egy legtöbb 10 kilogrammos kézipoggyász szállítását. A Bukarestbe tartó belföldi járatnál a jegy ára egy 32 kilogrammos poggyászt, valamint harapnivaló felszolgálását is tartalmazza.) 

A rövid ismerkedést követően az étterem konferenciatermében Vákár Istvánt, a Kolozs Megyei Tanács alelnökét kérték fel arra, hogy köszöntse a vendégeket. Vákár elmondta, hogy Kolozsvár és az egész régió számára a globális láthatóság növekedését jelenti az, hogy egy újabb légitársaság létesít bázist az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtéren. "Ha Liverpoolra gondolunk, akkor a jó zene, a whiskey és a foci jut eszünkbe. Abban kell reménykednünk, hogy a britek is megismerik a mi Kolozsvárunkat, és elözönlik a várost" - mondta Vákár, aki köszöntőjében arra tett ígéretet, hogy a megyei tanács fontos célkitűzésként tekint a repülőtér kifutópályájának meghosszabbítására annak érdekében, hogy nagyobb teljesítményű repülőket is fogadni tudjon a légikikötő. 

Vákár István

Tudor Constantinescu, a társaság kereskedelmi igazgatója a Blue Air történetéről és jövőbeli célkitűzéseiről beszélt. Ahogy fogalmazott, a 2004-ben alapított társaság 12 éves történelme során 14 millió utast szállított, és nem tagadják, volt részük jó, és kevésbé jó időszakokban is. 2013 viszont változást hozott a társaság életében, a vállat tulajdonosi köre megváltozott, az új részvényesek pedig stabilitást hoztak a vállalat életébe. "2013-ban a vállalatnak összesen 5 repülője volt, míg most elmondhatjuk, hogy 21 géppel szállítjuk az utasainkat. Ez jelentős előrelépés. A nyár végére pedig a flottánk 28 gépet fog számlálni, 5 telephelyen leszünk jelen, és a hatodik, már mondhatjuk úgy is, hogy úton van" - mondta Constantinescu. 

Tudor Constantinescu

A vállalat 2015-ben átlépte a 2 milliós határt a szállított utasok tekintetében, idénre azzal számolnak, hogy 3,1 millió utas fog velük repülni. Összehasonlításképp a Wizz Air 4,5 millió romániai utast szállított tavaly, és 6,5 millió utast becsül 2016-ra.

A Blue Air Romániában Bukarest, Bákó és Iaşi mellett - ezeken a légibázisokon töltik egyébként az éjszakát a vállalat repülői - Nagyszebenben, Konstancán, és májustól Kolozsváron van jelen. Utóbbi légikikötővel Constantinescu elmondása szerint nagy terveik vannak, első lépésben a társaság egyik repülője hamarosan megkezdi a kolozsvári reptéren való állomásozást, emellett tovább bővítik a városból induló járatok számát is. Utalt rá, hogy mind a belföldi célpontok (Bukarest, Iaşi, Temesvár), mind a külföldi úticélok (Liverpool, Dublin) tekintetében újabb járatokra kell számítani, és ezekről hamarosan részletesen be is fognak számolni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing