2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

650 ezer közalkalmazottat érintő bérkiegészítésről döntött a kormány

 utolsó frissítés: 16:12 GMT +2, 2016. június 08.

Kétlépcsős közalkalmazotti bérkiigazításról fogadott el sürgősségi rendeletet szerdán a román kormány, amellyel a bérezési rendszerében lévő igazságtalanságok egy részét próbálja felszámolni. Dragos Pîslaru munkaügyi miniszter bejelentése szerint a rendelet 650 ezer munkavállalónak, a romániai közalkalmazottak több mint felének jelent béremelést: a korrekció első ütemét augusztustól, a másodikat 2017 decemberétől léptetik életbe.

A rendelet megszünteti az egy munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező közalkalmazottak bére közötti különbségeket.

A rendelet másik célja, hogy megfékezze az orvosok és ápolók ezreinek elvándorlását, ennek érdekében a legjelentősebb béremelések az egészségügyben lesznek - közölte a tárcavezető. Az egészségügyben nemcsak az egyes munkahelyeken, hanem a teljes ágazatban a legjobban kereső alkalmazott bérszintjére emelik a vele azonos munkakörben dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező munkavállalók bérét.

A másik kedvezményezett terület a központi közigazgatás: megszüntetik a minisztériumok közötti bérkülönbségeket, és valamennyi minisztériumi alkalmazott bérét a kormány főtitkárságán vele azonos beosztásban dolgozó alkalmazott bérszintjére emelik.

Az oktatásban a kormány augusztustól átlagosan 10 százalék körüli mértékben emeli a pályakezdők bérét. A tanügyi alkalmazottaknál is megkezdik az igazságtalanságok felszámolását, de az emiatt szükséges béremeléseket két ütemben hajtják végre: a béremelés felét idén augusztustól, másik felét 2017 decemberétől vezetik be. A kiemelkedő teljesítmények elismerésére az oktatási rendszerben jövő évtől prémiumalapot hoznak létre.

A miniszter szerint a sürgősségi rendelet hatályba lépése idén 870 millió lejes, 2017-ben pedig 2,3 milliárd lejes költségvetési többletkiadással jár. (mti)

fizetésközalkalmazott
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális