2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Jelentős összeggel támogatja az EU a Székely termék mozgalmat

 utolsó frissítés: 16:53 GMT +2, 2016. május 31.

Több mint 144 ezer eurós projekt keretében népszerűsítheti Hargita Megye Tanácsa alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat, illetve az EU Közös Agrárpolitikájának célkitűzéseit. EU-s szinten összesen 19 hasonló projekt kap támogatást, a támogatott összeg 50 százalékát Hargita Megye Tanácsa biztosítja, 50 százalékát pedig az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága.

A Hargita megyei tanács a korábbi években is sikeresen pályázott már a Közös Agrárpolitika célkitűzéseinek népszerűsítésére. A támogatott projektek keretében sikerült elérni, hogy 2010-ben 140 juh- és kecsketartó gazda jelentkezett a juh- és kecsketej feldolgozását és értékesítését célzó tanfolyamra. Tehéntej feldolgozása és értékesítése témakörben 213 gazda és gazdasszony vett részt ugyanabban az évben szervezett szemináriumon. A tájékoztató eseményeket sajtismereti kurzusokkal, hagyományos székelyföldi húsfeldolgozás témában szervezett előadásokkal folytatta a megyei tanács.

A tájékoztatás és gyakorlati bemutatók eredménye a Hargita sajt specialitás kidolgozása, amelynek előállítása a megyei sajtkészítők körében jól megszabott feltételekhez kötött, ugyanakkor a Vidékfejlesztési Közösségfejlesztési Társulásnak sikerült bejegyeztetnie a Hargita sajt márkanevet.

Mindezek mellett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága tagjaként is sikeresen lobbizott a vidéki gazdaságok fejlesztései érdekében. 2014-ben a Régiók Bizottsága áprilisi plenáris ülésén fogadták el Borboly Csaba azon módosító javaslatát, amelyben az áll, hogy kezeljék kiemelt figyelemmel azokat a mezőgazdasági termékeket, amelyeket hagyományos alkotóelemekből és az adott régióra jellemző feldolgozási eljárással állítanak elő. Ugyanakkor februárban a 116-ik plenáris ülésén Innováció és modernizáció a vidék gazdaságában témában újabb módosító javaslatot fogadott el a Régiók Bizottsága.

A Székelytermék védjegy használati jogát mára közel 100 termelő nyerte el közel 700 termékre, Hargita Megye Tanácsa folyamatos értékesítési lehetőségeket biztosít ezek számára. Idén májusban hatodik alkalommal szervezték meg a Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárát. Pár napja pedig Brüsszelben kóstolhatták az érdeklődők a Székely termékek kínálatát az Európai Nyílt Napok keretében. (közlemény)

Hargita megyeSzékelyföld
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális