2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Szingapúr a világ legdrágább nagyvárosa, Bukarest a 122.

 utolsó frissítés: 12:08 GMT +2, 2016. március 17.

Szingapúrban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Bukarest ugyanakkor nincs a száz legdrágább város között az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett globális felmérése szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárát figyelembe véve állítja össze listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről, 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New Yorkot véve az összehasonlítás alapjául. A szerdán kiadott idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán megőrizte harmadik éve tartott első helyét Szingapúr, amelynek New Yorkhoz mért költségindexe 116.

A felső tízes mezőnyben mindössze egy euróövezeti főváros szerepel, az ötödik helyezett Párizs, a New York-i költségszint 107 százalékával.

Az EIU londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a dollár erősödése és az euró ezzel párhozamos gyengülése miatt a valutaunió nagyvárosai folyamatosan egyre lejjebb kerülnek a dollárban számolt megélhetési listán. Párizs után a következő euróövezeti város Helsinki, amely fél év alatt hat hellyel visszacsúszva a 17. helyre került. Utána Frankfurt következik a 18. helyen, hét hellyel lejjebb a tavalyi listán elfoglalt pozíciójánál.

A legdrágább tíz között szerepel Szingapúr és Párizs mellett Zürich, Hongkong, Genf, London, New York, Koppenhága, Szöul és Los Angeles. A legmeredekebben Moszkva költségindexe zuhant, a rubel jelentős gyengülése miatt. A szerdán ismertetett EIU-listán az orosz főváros a 113. helyen áll, 63 hellyel alacsonyabban, mint tavaly. Moszkvában a dollárban számolt megélhetési költségszint a New York-i 53 százaléka.

Szentpétervár 51 hellyel esett vissza, és jelenleg a 118. a megélhetési költségek mércéjén, a New York-i termékkosár átlagos árszintjének 48 százalékával. Budapest a 107. helyre került, három hellyel lejjebb előző helyezésénél. A magyar főváros dollárban mért átlagos megélhetési költsége az EIU számításai szerint a New York-i szint 55 százaléka. Varsó valamivel drágább, viszont nagyobbat süllyedt. A lengyel főváros a New York-i költségátlag 59 százalékával a 95. helyen áll, hét hellyel lejjebb, mint tavaly. Prága hat helyet csúszott le, a 88. helyre, New York megélhetési költségeinek 62 százalékával.

A kelet-európai EU-fővárosok közül a legolcsóbb - dollárban számolva - Bukarest, amely a 122. helyet kapta, ugyanazt, mint tavaly. Az EIU számításai szerint a fővárosban a New York-i megélhetési költségek 47 százalékából ki lehet jönni. (mti)

városBukarest
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális