2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Londoni elemzők: a Brexit rövid távon erősen negatív, hosszú távon enyhébb gazdasági hatásokkal járna

 utolsó frissítés: 10:08 GMT +2, 2016. február 03.

Londoni pénzügyi elemzők szerint rövid távon erősen negatív, hosszú távon enyhébb gazdasági hatásokkal járna a Brexit, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból.

Vicky Redwood, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a London által igényelt EU-reformokról kedden közzétett javaslatcsomagot értékelve úgy vélekedett, hogy a csomag csak mérsékelt változtatásokat tartalmaz, és ezért a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás várhatóan nagyon szoros eredményt hoz.

Az elemző szerint ugyanis a tervezet nem tűnik olyan markáns reformcsomagnak, amely jelentős számú választót tudna felvonultatni a brit EU-tagság fenntartását pártoló tábor zászlaja alá.

Ha a referendumon a brit választók kiszavazzák Nagy-Britanniát az Európai Unióból, annak rövid távon lenne "néhány jókora negatív hatása", mivel a kilépési tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak, és e bizonytalansági időszakot különösen a beruházások szenvednék meg - jósolta a Capital Economics vezető közgazdásza.

A szakértő szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a brit gazdaság befektetési és üzleti vonzereje kárt szenvedne, még akkor sem, ha a kilépési tárgyalások során a brit kormány nem tudna elérni kedvező kondíciókat például a szabadkereskedelem területén az Európai Unióval. A Capital Economics mindig is azon a véleményen volt, hogy az esetleges Brexit hosszú távon sem különösebben jelentős előnyöket, sem komolyabb veszteségeket nem okozna a brit gazdaságnak - hangsúlyozta a cég főközgazdásza. Hozzátette: a rövid távú negatív hatásokat a brit gazdaság hosszabb távon nagy valószínűséggel ledolgozná.

Más nagy londoni házak azonban nem ennyire derűlátók. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb központi előrejelzési forgatókönyve szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul: a ház az idén 2 százalékos, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában.

A CEBR elemzői szerint ugyanakkor ezeket az előrejelzéseket is lefelé ható kockázatokkal terheli a Brexit lehetősége, mivel kétségtelen, hogy legalábbis rövid távon egy ilyen fejlemény komoly zűrzavarral járna.

Brexit esetén a CEBR a font meredek gyengülésére számít, és valószínűsíti azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése negatív hatással lenne a működőtőke-beáramlásra és a külföldi befektetői keresletre a brit ingatlanpiacon.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra. A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.

A brit kormány 2017 végéig tervezi kiírni a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról, de szinte konszenzusossá vált az a vélemény a brit sajtóban és az elemzői közösségben, hogy a referendumot már az idén megtartják, leghamarabb júniusban, legkésőbb szeptemberben. (mti)

Nagy-Britannia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális