2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Harmadával növelheti a csomagolásra kivetett adó több élelmiszer árát is

 utolsó frissítés: 12:53 GMT +2, 2016. január 20.

Úgy tűnik hiába csökkent az áfa, és az üzemanyagár-csökkenés jótékony hatásának sem örülhetünk sokáig, a kereskedők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy egy 2015-ben elfogadott jogszabály megsokszorozza az élelmiszerek csomagolási költségeit, emiatt pedig már a következő hetekben jelentős emelkedésre kell számítani több élelmiszer árában is.

A törvényt még tavaly októberben hirdette ki Klaus Johannis államelnök, és novemberben lépett érvénybe. A jogszabály előírásai szerint 2 ezer lej/tonna környezetvédelmi adó megfizetésére kötelesek azok a hazai termelők, amelyek nem hasznosítják újra a termékeik csomagolóanyagának törvényben meghatározott 60%-át. 

Bár a környezetvédelmi adó eddig is létezett, a kereskedők  úgynevezett TRO (transfer of responsability organisation) vállalatokkal kötöttek megállapodást, amely szerint a felhasznált csomagolóanyagok 60%-áig terjedően 65 lej/tonnás költség mellett az erre szakosodott vállalatok gyakorlatilag átvállalják a kereskedők újrahasznosítással kapcsolatos kötelezettésgeit.

A kereskedők szerint most viszont a felelősség áthelyezéssel történő kereskedelem teljesen lehetetlenné vált. A hatóságok ugyanis - mivel ezt az új jogszabály már lehetővé teszi - súlyos büntetést róttak ki az erre szakosodott cégekre, miután több elenőrzés során is bebizonyosodott, hogy a TRO cégek csaltak: a valós újrahasznosított mennyiségnél jóval magasabb számot írtak a jelentésükbe. Az Adevărul szerint így 2015 végére a Romániában bejegyzett 10 TRO cég közül már csak 3 működött, ezért már ezek a vállalatok is jelentős díjnövelést engedhetnek meg maguknak.  

Az élelmiszeripari vállalatok arra figyelmeztetnek, hogy a megnövekedett költségeik miatt kénytelenek lesznek több termék árát is akár 30%-kal növelni. Emil Dumitru, a Pro Agro egyesület elnöke az Adevărul napilap megkeresésére elmondta, hogy a gyümölcs- és zöldségkonzervek mellett drágulhatnak az üdítők, a bor, a méz, a sör és az ásványvíz is.

"Egy üveg közepes minőségű bor (750 ml) ára jelenleg 8 és 10 lej között van, két üveg esetében már egy kilogramm csomagolóanyagról beszélhetünk, amire ezentúl a kereskedők kénytlenek lesznek 2 lejes környezetvédelmi büntetést fizetni" - mutatott rá Dumitru, aki szerint a kereskedők valószínűtlen, hogy olyan csomagolóanyagot válasszanak a konzervek vagy üveg helyett, amelyek nem esnek a jogszabály hatálya alá, hiszen a csomagolóanyag változtatásával bonyolult élelmiszerbiztonsági kérdéseknek is meg kellene felelniük. 

Az élelmiszergyártók becslései szerint Romániában csak az élelmiszeriparban 245 millió lejjel nőhetnek összességében a csomagolási költségek, ezért a jogszabályban meghatározott díj mértékének enyhítését kérik. A szakmai szervezetek emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a szerintük rendkívűl eltúlzott környezetvédelmi "büntetés" a hazai vállalatokat nagyon nehéz helyzetbe hozza a külföldi versenytársakkal szemben, akik az ilyen jellegű költségek töredékét fizetik csak a környező országokban.

A statisztikai hivatal adatai szerint az üzletek polcaira kerülő élelmiszerek 50%-a külföldről származik, ezért a hazai termékek árának növeléséből a romániai cégek nagy valószínűséggel vesztesen kerülnének ki. (capital, adevarul)   

élelmiszer
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális