2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Közel 9 millió eurót hívtak le a Kovászna megyei Leader-csoportok

 utolsó frissítés: 13:03 GMT +2, 2015. november 21.

Közel 9 millió euró vissza nem térítendő támogatást és a pályázati önrésszel együtt több mint tíz millió eurót hívtak le a háromszéki Leader akciócsoportok az elmúlt időszakban, hangzott el november 20-án a megyei önkormányzatnál megtartott kiértékelő sajtótájékoztatón. 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke pozitívan értékelte a Leader csoportok munkáját, melyek a teljes megyét lefödik. „Elsősorban alternatív megoldásokat kerestek úgy az egyházak esetében, mint az infrastrukturális beruházások tekintetében. A közeljövőben tanácsos lenne, ha nagyobb hangsúlyt kapnának az innovatív beruházások támogatása, mely még eredményesebbé tenné a már kiépített pályázati hálózatot.” Az elnök a háromszéki csoportok magyarországi partnerségi kapcsolatait is kiemelte, javasolva azok bővítését.


„Fontos, hogy az elkövetkező időszakban olyan megoldásokat is támogassanak, mint a tejipar kérdését, erre van is támogatási lehetőség, hogy itthon, Székelyföldön választ lehessen adni olyan mezőgazdasági kérdésekre, amelyekre másképp nem lehet megoldást találni. Hangsúlyt kell fordítani a fiatal agrár-generáció, valamint a kis- és középvállalkozók támogatására is. Eddig a megyei önkormányzat 20-20 ezer lejjel járult hozzá a csoportok működtetéséhez, mely összeget jövő évtől csoportonként 30 ezer lejre emeljük.”

Salamon Balázs, az Angustia Helyi Akciócsoport ügyvezető igazgatója megköszönte annak a 12 községnek, köztük a megyei tanácsnak is az elmúlt időszakban nyújtott segítségét, valamint részletesen beszámolt a 2012-2015 közötti sikeres pályázatokról. A Kézdivásárhely közelében levő, 12 önkormányzatot felölelő akciócsoport összesen 2,2 millió eurót hívott le, amelyek között szerepelt fiatal gazdák támogatása, gépvásárlás, farmfejlesztésre, erdei és mezei infrastruktúrára, félig önellátó gazdaságok támogatására, mikrovállalkozások létrehozására és a meglévők támogatására szóló pályázat, de kiemelt fontosságúak a turisztikai beruházások is. „Összesen 13 munkahelyet létesítettünk a beruházások által, 10 családi vagy magánvállalkozást hoztunk létre, 15 közösséget szolgáló pályázatot hívtunk le, és 22 magán beruházást eszközöltünk, ezen kívül az önkormányzatok is jelentős összeget hívtak le erőgépek vásárlására, alap infrastruktúra fejlesztésre, népviselet vásárlására.”

Az Angustia Akciócsoporton belül lehívott pályázatoknak köszönhetően olyan sikeres vállalkozások jöttek létre, mint a torjai zöldségfeldolgozó kisüzem, a lemhényi disznóhizlalda és melegház, a csomortáni gombatermesztő egység, de az esztelneki agroturisztikai panzió mellé kiegészítő lovas turisztikai szolgáltatásokat is sikerült létrehozni, számos településen aszfaltoztak (Ozsdola, Torja, Csipkés felé vezető út), Esztelneken többek között kultúrotthont újítottak fel, Csernátonban hídmérleget vásároltak, Gelencén pedig felújították a zöldségpiacot.

Az Alutus Helyi Akciócsoport ügyvezető igazgatója, Antal Esztilla elmondta, a székelyföldi akciócsoportok közül a leghamarabb és a legnagyobb arányban sikerült megvalósítani a Helyi Vidékfejlesztési Tervet. „Fontos volt számunkra, hogy olyan pályázókat támogathassunk, akik kicsi, de annál érdekesebb pályázatokat nyújtottak be, amelyekkel az országos kiírásokon az összeg kis volta miatt labdába sem rúghattak volna, ám ez a kis összeg nagyot lendített a tevékenységükön. Így fazekas- és könyvkötő műhelyek jöttek létre, de támogattunk agropanzió létrehozást, turisztikai eszközkölcsönzőt is.” A legtöbb pályázat által mezőgazdasági beruházások valósultak meg. 25 olyan fiatal gazdát támogattak, akik vállalták, hogy otthon maradnak és a felmenőiktől átvett gazdaságokat fogják továbbvinni, fejleszteni. Több, a mezőgazdasági egység fejlesztését célzó pályázatuk van, amelyek közül a legkisebb 3000 euró támogatással vásárolt egy eszközt, a legnagyobb 200 000 eurós támogatással fejlesztette a gazdaságát. Hasonlóképpen támogattak öt közbirtokosságot és egy termelői csoportot, akik a megnyert összeget a munkájukat segítő beruházásokra költötték.

Demeter János, az Alutus elnöke szerint az elmúlt években a legfontosabb tanulság a stratégiák minősége volt. A Leader program egy olyan vidéki gazdaságfejlesztési program, amelyhez ragaszkodnak, hiszen így hatékonyan tudják támogatni elsősorban a vidéki gazdákat és vállalkozókat. Véleménye szerint a Leader program lebonyolítása során szerzett tapasztalatok hozzásegítették az irodák munkatársait, hogy igazi vidékfejlesztési szakemberekké váljanak. Ezek után bármilyen fejlesztési koncepció vagy cselekvési terv megvalósításakor hasznos lenne az ő szaktudásukat is igénybe venni.

A Progressio Helyi Akciócsoport részéről Dénes István jogi képviselő az egyesület sikeres programjait ismertette. Elmondása szerint első körben 8 településsel indultak, amely a későbbiekben 12-re bővült Bárkánytól Zágonig. „Eddig 10 gazdát, 12 civil szervezetet támogattunk, de egyházakat is részesítettünk anyagi támogatásban. A Leader egy olyan lehetőség, amely kiegészíti a nemzeti vidékfejlesztési stratégiát. Újszerű módszereket, intézkedéseket és megvalósítási eljárásrendet kell életbe léptessen.” A szakember szerint Leader-kapcsolatot kell kiépíteni a vidékfejlesztési szférában, amelynek integráló szerepe kell legyen, emellett azokat a nemzetközi tapasztalatokat kell ismertesse a térségben, amelyek hasonló, földrajzi adottságokkal rendelkeznek. Elsősorban közép-európai tapasztalatokra gondolnak és olyan térségekre, amelyek különböző ágazatokban a háromszéki adottságokhoz hasonló körülmények közepette alakították ki a saját vidékfejlesztési elképzeléseiket. „A Leader csoportoknak a jövőben arra kell törekedniük, hogy az egyéni kezdeményezéseket hálózatokba, klaszterekbe, értékesítési láncokba és közös turisztikai programokba integrálják. Erre adott is az intézményes keret, mert a programban lehetőség nyílik a nemzeti programtól eltérő támogatási keretek megfogalmazása.”

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Agrárkamara vezetője összegzésként nagyon fontosnak tartja, hogy Kovászna megye három akciócsoportja hatékony, működőképes stratégiákat dolgozzon ki, ugyanis ebben a ciklusban kimondottan helyi igényeket kielégítő intézkedéseket kellene foganatosítani és nem a nemzeti vidékfejlesztési terv intézkedéseit átvenni kisebb léptékben. „Meglátásom szerint Románia inkább regionális vidékfejlesztési terveket kellene kidolgozzon, mintsem egy nemzetit, és ezek a helyi eredményes stratégiák képezhetik egy sikeres regionális vidékfejlesztési terv alapjait”- tette hozzá. (közlemény)

Leader programmezőgazdaságKKVmikrovállalkozásKovászna megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális