2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Rosszul érintheti Romániát a Fed-szigorítás

 utolsó frissítés: 09:47 GMT +2, 2015. június 26.

Londoni pénzügyi elemzők szerint eltúlzottak azok a félelmek, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve közelgő monetáris szigorítási ciklusa önmagában széleskörű és azonnali stresszhelyzetet okozhat a felzárkózó gazdaságok szuverén befektetési eszközeinek piacain.

James McCormack, a Fitch Ratings hitelminősítő globális szuverén adósbesorolásokért felelős vezérigazgatója csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában kifejtette: azt a félelmet, hogy a Federal Reserve kamatemelése után a felzárkózó piacokról tőkivonás kezdődhet, részben az a közkeletű vélekedés táplálja, hogy a Fed korábbi mennyiségi enyhítési ciklusa idején likviditásözön öntötte el e piacokat.

McCormack szerint azonban ezt a nettó külső pénzügyieszköz-befektetéseket részletező amerikai fizetésimérleg-adatok sem támasztják alá: a negyedévenkénti átlagos amerikai nettó tőkekiáramlás 184 milliárd dollárral magasabb volt 2004 és 2007 között, mint a Federal Reserve mennyiségi enyhítésének 2008-2014 közötti időszakában.

A Fitch Ratings vezérigazgatójának elemzése szerint ezt mutatja az Egyesült Államok nemzetközi befektetői pozíciója is, amely eszközoldalon 2004 és 2007 között 10 ezer milliárd dollárral, 2008 és 2014 között viszont ennek alig több mint a felével, 5 300 milliárd dollárral bővült.

McCormack szerint sem az amerikai fizetésimérleg-adatokból kiszűrhető tőkeáramlási folyamatok, sem az Egyesült Államok külső befektetői pozíciójának változásai nem vallanak arra, hogy a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusa jelentős pótlólagos portfolió-beáramláshoz vezetett a felzárkózó piacokon, és a Fed várható monetáris szigorítása után ennek az áramlásnak a megfordulásától kellene tartani.

Más nagy londoni házak megítélése szerint ugyanakkor a Federal Reserve kamatemelésének lesznek tőkeáramlási kockázatai a felzárkózó gazdaságokban, köztük Közép- és Kelet-Európában.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett átfogó térségi elemzése megállapította, hogy bár az eurójegybank (EKB) eszközvásárlási programja teremtette likviditásbőség segíti a tőkeáramlást a közép- és kelet-európai EU-térség szuverén adósságeszközeibe, a Federal Reserve várható idei monetáris szigorítása azonban valószínűleg portfolió-átcsoportosítást indít el a dollárban denominált eszközök felé, felfelé ható nyomást gyakorolva a közép- és kelet-európai állampapírok hozamaira.

E kockázat szempontjából a Moody's megítélése szerint a régióban Csehország és Lengyelország van a legjobb helyzetben, tekintettel arra, hogy a piac e két gazdaságot térségi befektetési menedékként tartja számon. Magyarország, Románia és Bulgária esetében ugyanakkor a hitelminősítő szerint nagyobb a portfolió-átcsoportosítás megindulásának kockázata, mivel e gazdaságok szuverén adósprofilja gyengébb Csehországénál és Lengyelországénál.

A legfrissebb londoni felmérés szerint a nemzetközi befektetői közösség tagjainak nagy többsége az idei év második felére várja a Fed szigorítási ciklusának kezdetét.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőrészlege rendszeresen méri a globális portfoliótőke-áramlás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát.

Csütörtökön ismertetett legújabb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán intézményi befektetőknek, hogy mikorra várják a Fed első kamatemelését. A válaszadók 40 százaléka az idei harmadik negyedévre, 56 százalékuk a negyedik negyedévre valószínűsítette ezt a fejleményt. Mindössze 4 százalék jósolta 2016 első negyedévét, és a felmérés részesei közül senki nem számolt azzal, hogy a Fed a jövő év második negyedévéig vár a monetáris szigorítás elkezdésével. (mti)

FED
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális