2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Újratárgyalják a kettős felhasználású termékek kereskedelmére vonatkozó európai politikát

 utolsó frissítés: 09:23 GMT +2, 2015. június 18.

Az európai törvényhozóknak nagyon figyelmesen kell újratárgyalniuk a kettős felhasználású termékek kereskedelmére vonatkozó európai politikát, ugyanis az új szabályozások az európai ipar legnagyobb részét érinteni fogják – hívta fel a figyelmet szerdán Brüsszelben Winkler Gyula. Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke közösen Anna Fotygával, az EP  Biztonság- és Védelempolitikai Albizottságának (SEDE) elnökével vezette azt a találkozót, melynek témája az Európai Bizottság kettős felhasználású termékek kereskedelmének ellenőrzésével kapcsolatos reformelképzeléseinek megvitatása volt.

Kettős felhasználásúnak azokat a termékeket nevezzük – beleértve a szoftvereket és a technológiát is –, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók. E fogalom magában foglalja mindazon termékeket is, amelyek egyaránt felhasználhatók nem robbantási célokra és nukleáris fegyverek vagy más nukleáris robbanószerkezetek előállításának bármilyen módon történő elősegítésére. Az Európai Unió azért is ellenőrzi a kettős felhasználású termékek exportját, tranzitját és az ezzel kapcsolatos brókertevékenységeket, mert a hozzájárul a béke és a nemzetközi biztonság fenntartásához hozzájáruló kulcsfontosságú eszköz. A szabályozások széles területen érintik a kutatási, a termelési és a kereskedelmi szektort az energiaipartól a repülőiparig, a védelmi, biztonsági, navigációs iparágakat, lézertechnológiát, távközlést, az élettudományok, az ipari kémia területét, a gyógyszeripart, az anyagfeldolgozó ipart, az elektronikai és félvezetőipart,  a számítástechnika területét, az orvosi és autóipart egyaránt.

Hozzászólásában Winkler Gyula emlékeztetett, hogy ezen a területen az európai szabályozás végrehajtása a tagországok hatáskörébe tartozik, tehát az EU-nak minél jobb együttműködést kell kialakítani a tagországokkal. Szerinte az Európai Bizottságnak egy olyan elővigyázatossági mechanizmust kell kidolgoznia, amely megbízható, de a kereskedelmi kapcsolatokat nem befolyásolja hátrányosan. Az INTA alelnöke úgy véli, hogy a kettős felhasználású termékek kereskedelmére  vonatkozó európai szabályozás reformjával ki kell zárni a különbségeket, torzulásokat, gyenge láncszemeket.

Az Európai Parlamentben megszervezett találkozó része az Európai Bizottság által kezdeményezett, a kettős felhasználású termékek kereskedelmére  vonatkozó európai politika újratárgyalásának, a folyamat során nyilvános konzultációt is tartanak. A Bizottság év végére egy hatástanulmány elkészítését tervezi, majd 2016 első félévében törvénytervezetet nyújt be az Európai Parlamenthez. Az Európai Bizottság azért is döntött a reform elindításáról, mert szükség van az exportellenőrzések modernizálására és a szabályozásokat a gyorsan változó  technológiai, gazdasági és politikai helyzetekhez kell igazítani. (közlemény)

Európai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális