2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Egymillió IT szakemberre lenne szükség Romániában

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az egyetemek vezetői szerint a hiány pótolható a középiskolai szakképzés erősítésével és főiskolai jellegű képzések indításával. A Ziarul Financiar gazdasági napilap fővárosi egyetemek képviselőit kérdezte arról, hogy hogyan fejleszthető a romániai IT-képzés.

A megkérdezettek szerint rövid távú, 2 éves főiskolai képzéseket kellene indítani, hiszen számos olyan munkakör van, amelyek betöltéséhez nincs szükség mérnökökre, így nem kell minden IT szakembernek egyetemi képzettséggel rendelkeznie.

Az egyetemi vezetők szerint fontos lenne az is, hogy megtiltsák az egyetemi hallgatóknak, hogy a diákéveik alatt teljes munkaidős állásokat vállaljanak. Jelenleg ugyanis az információtechnológia területen fennálló szakemberhiány miatt sok cég alkalmaz diákokat, ez viszont a képzés kárára megy, és emiatt sok fiatal be sem fejezi az egyetemet.

A szakemberek úgy vélik, több pénzt kellene fordítani kutatásokra is, hiszen Romániában kevés fejlesztési központ működik más államokhoz képest, ezek növelésével pedig nagyobb lehetne a romániai IT piac által termelt hozzáadott érték is.

Romániában jelenleg mintegy 100 ezren dolgoznak IT munkakörben. Az ágazat tavaly 6 százalékkal járult hozzá az ország GDP-jéhez, és nagyobb szerepe volt a gazdasági növekedésben mint a mezőgazdaságnak. Az IT szektorban jelenleg 940 euró a nettó átlagbér, ez több mint kétszerese az országos átlagfizetésnek. (erdelyfm)

informatika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális