2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az önkormányzatok költségvetési gondjait orvosolná az RMDSZ

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Több önkormányzatot is hátrányosan érint az új költségvetési törvény, így az RMDSZ képviselőházi frakciója február másodiki ülésén arról döntött, hogy javaslatot készít az önkormányzatok méltányos finanszírozásának biztosítása érdekében.

A tavaly decemberben elfogadott költségvetési törvény kitételeinek megfelelően az idei évben több újítást vezetnek be az önkormányzatok költségvetésével kapcsolatban. Az idei évben felső határokat szabtak meg az önkormányzatok költségvetésében, valamint ezen határok függvényében egészítik ki azokat a központi költségvetésből.

"A Szövetség Képviselőházi frakciójának idei első ülésén a törvényhozók az új költségvetési törvény hiányosságairól tárgyaltak. Az RMDSZ Képviselőházi frakciója által elfogadott álláspont értelmében a helyi költségvetéseket két fejezetre kell osztani: önkormányzat működéséhez szükséges pénzösszegre, valamint a fejlesztésre szánt költségvetési tételekre. Minden önkormányzatnak joga van egy működési költségvetéshez, amennyiben ezt nem tudja megtermelni, akkor az országos költségvetésből kell biztosítani azt” – ismertette Erdei-Doloczki István.

A képviselő elmondta, a Szövetség elfogadja, hogy az önkormányzatoknak működésre szánt pénzösszeg esetében vezessenek be egy minimális alsó határt, de az RMDSZ kezdeményezni fogja egy olyan módszer bevezetését, amely differenciálni fogja az önkormányzatokat, ezáltal gondoskodva arról, hogy a települések saját jellegzetességeiknek és igényeiknek megfelelő támogatásban részesüljenek.

Ez a módszer számos infrastrukturális, környezeti, lakossági tényezőt venne figyelembe. Tekintettel a január 31-én megtartott Országos Önkormányzati Tanácson megfogalmazott észrevételekre, az RMDSZ képviselőházi frakciója arról is döntött, hogy a javaslat kialakításában konkrét javaslatokat igényel majd az önkormányzatok képviselőitől. (közlemény)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális