2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Indul az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar-román áramtőzsde

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar-román másnapi villamosenergia-piacon várhatóan november 19-én indul a kereskedés, az első szállítási nap november 20-a lesz - írja az MTI. A négy áramtőzsde továbbra is külön működik, de a napi kereskedelem bonyolítása során összedolgoznak a nemzetközi kereskedelem optimalizálása érdekében.

A 4M MC projekt eredményeként létrejövő közös másnapi szállítású cseh-szlovák-magyar-román árampiacon a négy ország kereskedői, termelői és fogyasztói egységesen, hatékonyan, egy egyszerűsített folyamatban kereskedhetnek a villamos energiával.

Az egyszerűsítés abban áll, hogy a villamos energia nemzetközi szállításához szükséges átviteli kapacitásjogot már nem kell a piaci szereplőknek külön eljárásban beszerezniük, ennek allokációja a valós kereslet-kínálati viszonyokon alapul majd, ezzel javul a kihasználás hatékonysága.

A keresletet így mindig a legolcsóbb kínálatból lehet kielégíteni, ha ezt a hálózati körülmények megengedik. A hatékonyabb hálózat-kihasználás eredményeként az egyes piacok árai konvergálni fognak - mutatott rá a rendszerirányító.

A projektben Lengyelország csak megfigyelőként vett részt - jegyezték meg.

A MAVIR válaszában rámutatott: cél, hogy  a projekt kompatibilis legyen a májusban sikeresen elindított északnyugat-európai (North-Western European - NWE) és délnyugat-európai (South-Western European - SWE) piac-összekapcsolással (közösen Multi-regional Coupling - MRC). A 4M MC köztes lépés a jogilag is kötelező uniós egységes villamosenergia-piac kialakítása felé. A projektben részt vevő tőzsdék nyitottak további piacok csatlakozására is - jelezte a MAVIR.

A rendszerirányító válaszában kitér arra, hogy 2014 elején elindult a kelet-közép-európai (CEE) régiós áramlásalapú piac-összekapcsolási projekt azzal a céllal, hogy összekapcsolja a német, az osztrák, a szlovén, a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar másnapi piacokat, egy fejlettebb átviteli kapacitásszámítási módszertan kifejlesztése mellett.

Az integráció mind Magyarország, mind a régió, vagyis Közép-Európa és a teljes Európai Unió érdeke - húzta alá a MAVIR. (mti)

áram
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális