2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Korodi: egy szélerőmű park révén 4,5 milliárd euró érkezik a gazdaságába

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Bécsben szervezett miniszterek számára konferenciát a Közép-Európai Kezdeményezés október 10-én. A kormányközi fórum eseményén Romániát Korodi Attila környezetvédelmi miniszter képviselte. A rendezvényen a megújuló energiák által nyújtott lehetőségekről beszéltek az egyes államok fenntartható gazdasági növekedésében.

Felszólalásában Korodi elmondta, örvendetes, hogy sor került egy ilyen találkozóra, főként ilyen rövid idővel az Európa Tanács miniszteri tanácsa előtt, amelyen a tagállamok közös nevezőre kell, hogy jussanak, és el kell fogadniuk a 2030-as energia- és klímacsomagot.

A továbbiakban bemutatta azokat az eredményeket, amelyeket Románia elért a megújuló energiafelhasználás terén. Kiemelte, hogy 2012-ben az ország összenergia-fogyasztásának közel 23%-a megújuló energiaforrásokból származott. 2013 végére az elektromos energiafogyasztás 40%-a származott megújuló energiaforrásokból. Ez évről évre növekszik.

A környezetvédelmi miniszter arról is beszél, hogy Románia esetében a megújuló energiák terén elért jelentős előrehaladásban két dolog is segít. Az egyik az, hogy ezen a téren Románia igen szerencsés, hiszen szakértők szerint megújuló energiaforrások szempontjából a világon a tizenharmadik helyet foglalja el, szélenergia befektetések szempontjából pedig a tizediket. Emellett pedig országos szinten olyan támogatási rendszer épült ki a befeketetők részére, amelyek révén biztosították a gyors fejlődést.

A tárcavezető kitért arra is, hogy ez a gyors fejlődés nyilván szociális hatásokkal is jár, illetve kihat a munkaerő-piacra is. A szélenergia területén a számok maguktól beszélnek. Egy már üzembe helyezett szélerőmű 20 éves élettartama alatt 4,5 milliárd euró érkezik a gazdaságba, emellett a felépítésük és a működtetésük révén 10.000 magas szintű képesítést igénylő munkahely teremtődik, nem beszélve arról a 3 millió euróról, amelyhez a helyi közösségek a parkoknak helyet adó területekből jut hozzá.

Végezetül Korodi leszögezte: „A megújuló energiaforrások felhasználásának új dimenziójába akkor érkezünk el, amikor a romániai otthoni fogyasztók fogyasztó-termelőkké válnak, azaz a hagyományos energiát felhasználó rendszereket zöldenergiát használó rendszerekre cserélik. Ezt már bátorítottuk a Zöld Ház Programmal, hiszen annak segítségével már 25 ezer romániai háztartásban már megtörtént a fent említett csere.”

A Közép-európai Kezdeményezés 1989-ben alakult meg, jelenleg 18 ország vesz részt benne, köztük tíz EU tagállam és nyolc olyan állam, amely szeretne az EU-tagjává válni. A szervezet legfőbb célja, hogy az európai integráció érdekében erősítse a regionális együttműködést a Balti-tenger, az Adriai-tenger és a Fekete-tenger közötti térségben. A Kezdeményezés keretében a politikai konferenciáktól kezdve egyes szakterületek – például a környezetvédelem vagy a turizmus - regionális együttműködését szorgalmazó munkaértekezleteken át, a vállalkozások együttműködését segítő üzleti fórumokig idén is szerteágazó programot valósítanak meg. Jelenleg Ausztria látja el az elnökségét, a fórum 25 éves évfordulóján vette át a tisztséget. (közlemény)

környezetvédelemmegújuló energiaforrásokenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális