2020. szeptember 22. keddMóric
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Nem egyértelmű, hogy lehet-e csíki sör az Igazi csíki sör

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Egyelőre biztosan használhatja az Igazi csíki sör márkanevet a Csíkszentsimonban induló sörgyár, az csak később dől el, hogy jogi oltalom alá helyezhető-e a brand - mondta el a Pénzcsinálóknak Vigh Beáta márkavédelmi szakértő, ügyvéd. A sörgyár indításáról és a "csíki sör" megnevezés használatával kapcsolatos aggályokról tegnapi cikkünkben számoltunk be.

A Ciuc sörök gyártója, a Heineken vállalat Ciuc Premium és Ciuc Black néven védte le még 2000-ben termékeit, újabb, hasonló védjegyek levédésére 2003–ban, 2006-ban, 2007-ben, és 2014-ben (mint például Ciuc Miercurea Ciuc, Ciuc Natur Radler) is nyújtott be kérést a Romániai Szabadalmi és Védjegy Hivatalhoz. A Ciuc Premium európai uniós védjegy, az Igazi csíki sör is európai uniós védjegykérelmet tett le.


Illusztráció: Facebook

A márkajogvédelmi szakértő szerint, mivel a Bere Ciuc nevet nem védték le, a Heinekennek bizonyítania kellene, hogy ez korábbi intellektuális joguk. A vállalat viszont előző médiakampányai során is a Ciuc Premium márkanevet használta, és a Csíki Premium nevet védte le 2014-ben. "Ha szigorúan vesszük, a csíki sör megnevezés nem jelenik meg sehol" - fejtette ki Vigh.

Az Igazi csíki sör márkanév bejegyzését akkor utasíthatnák vissza, ha az megtéveszti az átlag fogyasztót. A márka bejegyzésére vonatkozó kérelem viszont nem csak a névre, hanem a logóra, a címkére is vonatkozik, ami teljesen eltér a Ciuc Premiumétól vagy a Csíki Premiumtól, így a megtévesztés - a magyar nyelvű fogyasztók számára – esetleg a vendéglátóhelyeken állhatna fenn, amikor „csíki sört kérnek”.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal feladata, hogy ellenőrizze, bejegyeztethető-e az Igazi csíki sör védjegy. Amennyiben viszont a Heineken oppozíciót tesz le, és a jogászai bizonyítani tudják, hogy a "csíki sör" kifejezés intellektuális joguk, elérhetik, hogy az Igazi ssíki sör egyetlen EU-s országban se legyen használható védjegyként, illetve márkanévként.

Vigh kérdésünkre elmondta, egy ilyen folyamat akár két évig is elhúzódhat, addig viszont lehet Igazi csíki sör néven forgalmazni az italt, ugyanis nem hamisítványról, csupán esetleges hasonlóságról van szó. (hírszerk.)

sör
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális