2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Egyéni kérelem alapján igényelhető a pénzügyi amnesztia

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A Képviselőház által kedden elfogadott pénzügyi amnesztiáról szóló törvénytervezet szabályozza mindazon kismamák és gyereknevelési támogatásban részesülő szülők helyzetét is, akiktől kisebb/nagyobb pluszjövedelmek megszerzése miatt megvonták a támogatást - hívja fel a figyelmet a munkaügyi minisztérium sajtóosztálya.

Az új törvény értelmében a gyereknevelési támogatásban részesülők éves szinten maximálisan 3000 lejjel egyenértékű adózandó jövedelmet valósíthatnak meg; kaphatnak megyei/ helyi tanácsosi juttatást, illetve a korábbi munkaszerződésből származó jövedelmet.

Amennyiben az egyéb, gyes időszakában végzett tevékenység után járó jövedelem meghaladja a 3.000 lejt, a különbözet a havi gyereknevelési támogatásból levonva kompenzálódik.

A hamis papírok, dokumentumok, igazolások szándékos felhasználása következményeként megállapított támogatások visszafizettetése továbbra sem esik a pénzügyi amnesztia alá. Kizárólag azoknak térítik vissza a már befizetett összegeket, akik önhibájukon kívül, illetve a hivatalok hibájából kerültek visszafizetési kötelezettség hatálya alá.

A 2011. január 1-től már befizetett kötelezettségeket a jogosultaknak több részletben, 5 év leforgása alatt fizetik vissza, 2015 január elsejétől. Nem kerülnek visszafizetésre a már befizetett kötelezettségek társadalom és egészségügyi biztosítási járulékai.

“A pénzügyi amnesztia kérésre történik. Az érdekeltek a Kifizetési és Szociális Felülvizsgáló Megyei Ügynökségeknél (AJPIS) kell, hogy benyújtsanak egy kérvényt illetve saját felelősségre kiállított nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a jogosultság megítélésekor felhasznált dokumentumok hitelesek és valósak voltak. A Megyei Igazgatóság 30 napon belül köteles választ adni és döntést hozni a benyújtott kérés ügyében és ezt 15 napon belül közölni az érdekelttel" – tájékoztatott Horváth Levente Ákos, a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. (közlemény)

nyugdíjas
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális