2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nem tartalmazza a tb-csökkentés miatti bevételkiesés pótlását a költségvetési kiigazítás

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Elfogadta csütörtökön a román kormány az idei első költségvetési kiigazítást, amely azonban nem tartalmazza a tervezett társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentését és annak hatását a bukaresti Költségvetési Tanács szerint.

Az Agerpres hírügynökség szerint a kormány megszavazta csütörtöki ülésén a módosítást, amelyről Victor Ponta miniszterelnök elmondta: annak mérlege pozitív, hiszen "senkitől nem kellett elvenni pénzt". A miniszterelnök kiemelte, hogy az első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest az állami költségvetés bevételei 1,5 milliárd lejjel magasabbak. Ponta közölte, hogy várhatóan szeptemberben egy második kiigazítást is végrehajtanak, és reményét fejezte ki, hogy akkor több pénzzel lehet majd kiegészíteni a minisztériumok költségvetését.

Ugyanakkor a Költségvetési Tanács arra hívta fel a figyelmet, hogy az első fél évben a bevételek elmaradtak a kormány által tervezettől, és az államháztartási hiánycélt azért sikerült a vállalt keretek között tartani, mert a kormány csökkentette a beruházásokat.

A tanács arra is felhívta a figyelmet, hogy kormány nem foglalta bele a módosításba a tb-járulék csökkentését és annak hatását, ugyanis a kormány októbertől tervezte a munkáltatói tb-járulék 5 százalékos mérséklését. Ez a terv jelenleg elakadt azt követően, hogy Traian Băsescu államelnök visszaküldte a parlamentnek a járulékcsökkentésről elfogadott törvényt. A törvényhozói testület most vakáción van, ezért kérdésessé vált, hogy októbertől alkalmazható-e a tervezett munkáltatói adóteher csökkentés. (mti)

járulékköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális