2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nagy-Bege: már júliustól drágább lesz az áram az oszlopadó miatt

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Drágább lesz az áram júliustól, azt azonban továbbra sem lehet tudni, a fogyasztók pontosan mennyivel kell többet fizessenek jövő hónaptól - mondta el Nagy-Bege Zoltán, az energiaszabályozó tanács tagja az Erdély FM-nek. Korábban Marian Cernat, az Országos Energiaszabályozó Hatóság igazgatója úgy nyilatkozott, a hatóság elfogadta, hogy a Hidroelectrica és a Nuclearelectrica júliustól a számlákba belefoglalja az oszlopadó miatti többletköltségeit.

A Hidroelectrica idén 150 millió lejt, az atomerőművet működtető energiavállalat 90 millió lejt kell fizessen speciális építményei után, ennek az adónak a felét számolhatják fel az előállítási költségekbe.

A hatóság múlt héten hagyta jóvá az intézkedést- mondta el az Erdély FM-nek Nagy-Bege Zoltán, az energiaszabályozó tanács tagja.

„A két legfontosabb termelőnek, a Nuclearelectrica és a Hidroelectrica áraiba beleszámoltuk az adót, amit a kormány kirótt az energiacégekre. Emiatt ennek a két termelőnek a termelési ára megemelkedett, 8-9 lejes emelkedés van egy Mwh esetén” - nyilatkozta Nagy-Bege.

Hatósági források úgy becsülték, a termelési költségek növekedése miatt a fogyasztók 1,4-2,4%-kal fizetnek majd többet az áramért. Korábban felmerült, hogy az energiaszabályozó hatóságnak júliustól valójában csökkentenie kellene a számlákat, mivel 2012-ben a lakosság hibás számlázás miatt egy fél éven keresztül kétszer többet fizetett a zöld energiáért, mint amennyit kellett volna. Nagy-Bege Zoltán szerint azonban emiatt most nem várható árcsökkentés, hiszen a túlszámlázás korrigálása már tavaly júniusban elkezdődött. (erdélyfm)

áram
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális