2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

FT: 2011-ben vége lehetett volna az eurónak, Merkel sírt

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az eurózóna jövője is megkérdőjeleződött azokon a 2011. november 3-i a találkozókon, amelyen Nicolas Sarkozy francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Christine Lagarde, az IMF vezetője, az EU vezetői (Barroso bizottsági és Rompuy tanácsi elnök) és Juncker luxemburgi miniszterelnök (mint az eurót használó országok pénzügyminiszteri tanácsának vezetője) vett részt. A második találkozóba Obama amerikai elnök is bekapcsolódott. A Financial Times brüsszeli tudósítója, Peter Spiegel miniszterelnökök és diplomaták sorával beszélgetett, hogy kiderítse, mi is történhetett az ominózus napon – írja a 444.hu.

A találkozó előtti EU csúcson fogadták el a Görögországnak nyújtott, addig példátlan méretű mentőcsomagot, azonban úgy tűnt, a görög miniszterelnök a cserébe kért megszorító csomagról népszavazást írna ki. Ezt úgy próbálták megakadályozni az említett felek, hogy ultimátumot adtak a miniszterelnöknak: a népszavazás kérdése vagy az legyen, hogy Görögország kilép-e az eurózónából (vagy az EU-ból), vagy ne tartsák meg a népszavazást. Ellenkező esetben nem mentették volna ki az országot. Néhány nap múlva a görög miniszterelnök megállapodott az ellenzékkel a nagykoalícióról, lefújták a népszavazást, és az ideiglenes miniszterelnök Papademosz lett.

A találkozó másik témája az olasz mentőcsomag volt. Sarkozy és Barack Obama rá akarták venni a német kancellárt, hogy a tervezettnél sokkal több pénzt tegyen bele az európai mentőalapba, hogy a piacok megnyugodjanak. Merkel elsírta magát, „Ez nem fair. Nem leszek öngyilkos” – mondta.

Az olasz kérdés is megoldatlan maradt azon az estén, de hamarosan az olasz kormány is megbukott, és ebben Merkelnek is volt némi szerepe, ő bíztatta Napolitano olasz elnököt, hogy az ellenzék bevonásával szervezze meg egy ügyvezető, nagykoalíciós kormány megalakítását és Berlusconi leváltását. (444.hu) 

OlaszországGörögországeuró
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális