2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Juhász Jácint: a piac nem reagál érzékenyen az USL felbomlására

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Juhász Jácint gazdasági elemző szerint az üzleti szféra már készült a kormánykoalíció felbomlására, ezért nem reagált érzékenyen a hételeji eseményekre. Emellett azzal is számol, hogy az új kormánynak is meglesz majd a parlamenti többsége.

“Ha az RMDSZ megegyezik a kormányzati pártokkal, akkor gyakorlatilag 55 százalékos szavazati többségük lesz a parlamentben, emiatt a kormány garantálni tudja, hogy bármilyen intézkedését át tudja vinni a parlamenten. Emiatt valószínűleg a piacok egy kicsit enyhébben fogják lereagálni ezt a válságot, mint ahogyan normális esetben le szokták.”

Juhász szerint erre utalhat az is, hogy a lej az utóbbi napokban nem veszített értékéből. Ez pedig azért mérvadó, mert a válságokra a valutapiacok reagálnak leggyorsabban. A gazdasági elemző a piacok közömbösségét azzal is magyarázza, hogy a Ponta-kabinet eddig sem vezetett be gazdaságjavító intézkedéseket.

“Igazság szerint érdemleges tevékenysége nem volt a kormánynak, ezért ennél rosszabban, gondolom, már nem nagyon tudnak teljesíteni. Szerintem a piacon is ez jelentkezik. Nem arról van szó, hogy nem reménykednek semmiben, hanem azt nézik, hogy ha a következő koalíció nem is tud ennél sokkal többet tenni, ennyit azért bármilyen kormány ki tud hozni magából.”

A gazdasági szakértő szerint az ország gazdasága azért sem szenvedi meg a politikai válságot, mert februárra általában nem jellemző az aktív gazdasági tevékenység. Az viszont előrevetíthető, hogy ez az év nem fog kedvezni a gazdaságnak. A kormány egyedüli pozitív intézkedése az lehet, ha júliustól csökkenti a társadalombiztosítási hozzájárulást. Juhász Jácint arra számít, év végére rosszabbak lesznek a gazdasági mutatók, de ezt nem a kormányválság okozza, hanem az európai parlamenti és az államelnök választások. (erdelyfm)

USL
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális