2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Törvénytelenül fogadhatja el ma a kormány a költségvetést

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kormány mai ülésén tervezi elfogadni a költségvetési törvényt - írja a Capital. Erdei-Dolóczki István parlementi képviselő szerint azonban a jövő évi büdzsé elfogadását meg kellene előznie a decentralizációs törvény elfogadásának.

„Konkrétan nem tudok és nem is szeretnék a költségvetési számokról beszélni, hiszen nincsenek. Ha komolyan vesszük, hogy szeretnénk decentralizálni, akkor a költségvetést is ehhez kellene igazítani, viszont olyan információim vannak, hogy tegnap késő délután még dolgoztak a decentralizációs törvényen, tehát még nem volt meg a végső formája” – nyilatkozta a Pénzcsinálóknak Erdei-Dolóczki.

Az RMDSZ-es képviselő a költségvetési bizottság tagjaként kijelentette: a büdzsét a kormány csak az érvényben lévő törvények alapján készítheti el. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy ismerjük a jövő évre tervezett decentralizációs intézkedéseket.

„A decentralizációnak komoly költségvetési vonzatai vannak, hiszen nem lehet elképzelni egy olyan decentralizációt, amely csak a hatásköröket osztja le alacsonyabb szintekre” – jelentette ki a politikus.

A kormány bejelentett szándéka szerint a decentralizációs törvényt november 19-én fogja felelősségvállalással elfogadni. Ebben az esetben az ellenzéknek 72 órája van, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal megtámadja a törvénytervezetet. Ezt követően 5 napos periódus áll rendelkezésre, hogy alkotmánybírósághoz forduljanak a decentralizációs törvénnyel kapcsolatban. Csak ezt követően kapja meg az államelnök a törvényt, akinek 20 nap áll rendelkezésére a kihirdetésre. Erdei-Dolóczki véleménye szerint a decentralizációs törvényt Băsescu nem fogja aláírni abban a pillanatban, ahogy megkapta, így tovább húzódik a folyamat.

„Egy olyan költségvetést fogunk készíteni, amely egy még nem érvényben levő törvényt vesz figyelembe, vagy pedig egy olyan költségvetést, amely nem veszi figyelembe a decentralizációs törvényt, de akkor gyakorlatilag a decentralizáció nem léphet életbe 2014. január 1-jén” - vázolta fel a lehetőségeket a képviselő.

A képviselő hozzátette, hogy a költségvetés számairól nem tud semmi konkrétat mondani, csak a sajtóban megjelent hírekről tud.

„A rezidens orvosoknak például, akiknek tényleg szükségük volna fizetésemelésre, a hírek szerint egyfajta ösztöndíjat adnak 670 lej értékben, de nem lehet tudni, hogy ezt a kormány honnan fogja fedezni. Várnunk kell, hogy megismerjük a kormány szándékait” – mondta Erdei-Dolóczki, hozzátéve, hogy nem lehet azt sem tudni, hogy az egészségügy jövőre 600 millióval megemelt büdzséjét a kormány milyen forrásokból tudja előteremteni.  (hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális