2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az IMF elégedett a jövő évi költségvetésről szóló megállapodással

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Románia teljesítette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, 4 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás keretében tett vállalásait - jelentette be kedden Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségvezetője.

Schaechter a fővárosban egy sajtótájékoztatón közölte, hogy szakértői szinten megállapodás született az első felülvizsgálati látogatás következtetéseiről, amelynek fő témáját a jövő évi költségvetés képezte.

A küldöttségvezető megerősítette Victor Ponta miniszterelnök által előző nap közölt adatokat, miszerint az idén és a jövőben egyaránt 2,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak.

Az idei államháztartási hiánycélt GDP-arányosan 2,5 százalékban állapították meg, a jövő évi deficitcél pedig 2,2 százalék. Schaechter elmondta, hogy az idei és a jövő évre is Románia kapott egy 0,2 százalékos GDP-arányos engedményt az államháztartási hiánycél tekintetében, hiszen fontos, hogy Románia finanszírozni tudja az európai uniós projektek esetében rá háruló önrészt.

Az IMF azt reméli, hogy az uniós pénzek nagyobb mértékű felhasználása nyomán a belföldi tényezők nagyobb mértékben hozzájárulnak a jövő évi gazdasági növekedéshez, ugyanis az ideit nagymértékben a kiváló mezőgazdasági évnek, valamint a román export jó teljesítményének köszönheti Bukarest. Schaechter külön kiemelte, hogy a belföldi fogyasztás még gyenge, és a bankok továbbra is alacsony mértékben hitelezik a gazdaságot, aminek megváltoztatása továbbra is kihívás marad.

Az IMF küldöttségvezetője a mulasztások közé sorolta egyebek között az idénre tervezett költségvetési bevételek várakozáson aluli teljesítését, és közölte, hogy a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése érdekében a kormány több intézkedést helyezett kilátásba. Így a jövedéki adó értékét az infláció mértékével növelik, és nem kötik többet a lej-euró árfolyamhoz. Az államháztartási hiánycél teljesítése szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az üzemanyag jövedéki adójának literenkénti 7 eurócentes növelését, valamint az adóalap kiterjesztését, amit a kormány eddig adómentességnek örvendő ipari létesítmények megadóztatásával akar elérni.

Schaechter hangsúlyozta, a bukaresti kabinetnek növelnie kell az energia és a közlekedési ágazat versenyképességét, átláthatóságát, valamint folytatnia kell az egészségügy reformját, hogy biztosított legyen a rendszer finanszírozásának fenntarthatósága. (mti)

IMFköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális