2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Lazulhat jövőre a költségvetési szigor

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az európai felzárkózó gazdaságok növekedésének gyorsulását jelenleg elsősorban az euróövezeti és különösen a németországi élénkülés hajtja, jövőre azonban a térségi növekedés már belső forrásokból is lendületet kap, és ezek közül az egyik legfontosabb a költségvetési szigor lazulása lesz - jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai prognózisuk indoklásában kimutatták, hogy 2007-ben, a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtt a közép- és délkelet-európai országok átlagos GDP-arányos államháztartási hiánya nem egészen 2 százalék volt, 2009-re azonban 6,5 százalékig emelkedett.

Ezután a térségi kormányok "szigorú takarékossági üzemmódra" kapcsoltak, és bár ez komolyan megterhelte a növekedést, a régió átlagos államháztartási deficitje mára ismét a 3 százalékos maastrichti felső tűréshatár alá került.

Az országcsoport költségvetési helyzete így most már sokkal jobb Nyugat-Európáénál és különösen az euróövezeti perifériáénál, és ennek eredménye, hogy az Európai Bizottság megszüntette a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal és Romániával szemben.

Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban ugyan továbbra is a 3 százalékos határ felett van az államháztartási hiány, és ezek az országok változatlanul a túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt állnak, de 2014-ben mindhárom ország deficitje várhatóan szintén 3 százalék alá kerül a gazdasági növekedés élénkülése nyomán - jósolták keddi elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

A ház közgazdászai szerint ennek alapján valószínűsíthető, hogy a következő években a térség egészében enyhülni fog a költségvetési szigor, és ez már 2014-ben 0,5-1 százalékpontot adhat hozzá a régió gazdasági növekedésének üteméhez. (mti) 

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális