2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Borbély: részletesebb EU-s költségvetési tervezetet várunk a kormánytól

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kormány 2014-2020-as európai pénzügyi egyezmény tervezetét mutatta be tegnap, október  8-án a képviselőházban Eugen Teodorovici uniós alapokért felelős miniszter és Victor Ponta kormányfő.

A tervezetről, amely a kormánynak a következő EU-s költségvetési időszakra vonatkozó stratégiáját tartalmazza, Borbély László képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke, parlamenti felszólalásában elmondta: azért volt szükség erre a dokumentumra, hogy egy világos röntgenképet kapjunk az utóbbi hat év politikájáról, és arról is, hogy milyen stratégiai hibákat követett el a kormányzás az elmúlt időszakban az uniós pénzalapok lehívását illetően.  

„Az uniós alapokért felelős miniszter tulajdonképpen egy menüt adott a kezünkbe arról, hogy mit tudnánk csinálni a következő 7 évben, igaz, sajnos nincsenek benne konkrét elképzelések, prioritások megfogalmazva, főleg elméleti szinten tárgyalja a pénzügyi stratégiákat. Az utóbbi időben az Európai Uniónak is változott az elképzelése a regionális fejlesztések terén, és egyre inkább az integrált projektekre összpontosít, az innovációt, a kutatásokat, a kis és közepes vállalkozásokat részesítve előnyben. Ez azt jelenti, hogy a LEADER és a Regionális Operatív Program keretén belül nagyobb támogatást kapnak majd a húszezernél kevesebb lakossal rendelkező települések, így arra kértük mind a minisztert, mind pedig a kormányfőt, hogy jöjjenek konkrét számokkal, régiókra leosztott stratégiákkal” – nyilatkozta Borbély László.

 „Tanulva a múlt hibáiból, sokkal alaposabban elő kell készítenünk a következő hét év Európai Uniós pénzügyi stratégiáját, hogy 2014 január elsején ne arra ébredjünk, hogy fogalmunk sincs mivel kellene a napot kezdjük” – hangsúlyozta az RMDSZ politikai alelnöke. Elmondta, az RMDSZ frakciója két hét múlva további egyeztetéseken vesz részt Eugen Teodorovici uniós alapokért felelős miniszterrel, és ezen a találkozón részletesebben tárgyalnak az RMDSZ gazdasági fejlesztési tervéről, az Erdély 2020-ról is. (közlemény) 

támogatásEurópai Unióköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális