2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A román gazdaságpolitikát méltatja a Fitch

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Megerősítette Románia befektetési ajánlású, stabil kilátású államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, méltatva a román kormány által elért államháztartási konszolidációt és a javuló növekedési környezetet.

A nemzetközi hitelminősítő "BBB mínusz/BBB" besorolással tartja nyilván a devizában, illetve hazai valutában fennálló hosszú futamidejű szuverén román adósságot.

Az osztályzatok megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy Románia - két egymást követő nemzetközi pénzügyi segélyprogram keretében - sikeresen konszolidálta közfinanszírozási rendszerét, és júniusban kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, miután a 2011-ben mért 5,6 százalék után tavaly 2,9 százalékra csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány. Ez megfelel a hitelminősítő által a "BBB" osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósok középértékének.

A Fitch Ratings elemzői közölték: várakozásuk szerint a román kormány teljesíteni tudja középtávú célját, amelyben 2014-re 1 százalékos GDP-arányos strukturális hiány szerepel.

A cég előrejelzése az, hogy Románia bruttó államadósság-rátája - amely a 2008-ban mért 13 százalékról tavalyig 38 százalékra emelkedett - a 2013-2015-ös időszakban a GDP-érték 40 százaléka alatt stabilizálódik.

A Fitch Ratings kiemelte, hogy figyelemreméltó javulás ment végbe Románia külső egyensúlyi helyzetében. Az idei első félévben a román folyómérleg-egyenleg a GDP-érték 1,1 százalékának megfelelő többletet mutatott, és a hitelminősítő várakozása szerint az idei év végén egyensúlyhoz közeli állapotban lesz.

A cég kiemeli, hogy a román folyómérleg a 2005-2008-as időszakban átlagosan 11 százalékos éves hiányokkal zárt.

A Fitch Ratings javított előrejelzése szerint a román gazdaság teljesítménye az idén 2 százalékkal növekszik, és 2014-2015-ben mérsékelten még tovább gyorsul a növekedés.

A hitelminősítő elemzői ugyanakkor hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a román gazdaság jelenlegi átlagos növekedési üteme elégtelennek tűnik a romániai és az uniós átlagjövedelmek közötti különbség érdemi csökkentéséhez, tekintettel a román gazdaságra jellemző szűk keresztmetszetekre, különösen kulcsszektorok - a közlekedés és az energiaszolgáltatás - nem hatékonyan termelő állami vállalataira, valamint az alulteljesítő egészségügyi szektorra és állami adminisztrációra.

A román bankszektor tőkeellátottsága és felügyeleti rendszere mindazonáltal továbbra is jó, így a Fitch megítélése szerint a bankrendszer nem jelent komoly potenciális költségkockázatot az államra.

A nem teljesítő kinnlevőségek aránya viszont magas, a júliusi állapot szerint a teljes portfolió 20,9 százaléka, és még mindig nem tetőzött, bár növekedési üteme lassul, és a banki tartalékok teljes mértékben fedezik az állományt - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében. (mti)

Fitch Ratings
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális