2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Végleges: a Vodafone kivonul Amerikából

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Kivásárolta az amerikai Verizon távközlési cég a brit Vodafone 45 százalékos részesedését a két vállalat 2000-ben létrehozott, Verizon Wireless nevű közös amerikai vállalkozásából. A 130 milliárd dollár értékű tranzakció az egyetemes globális gazdaságtörténet egyik legnagyobb ilyen jellegű vállalati ügylete.

A megállapodást hosszú egyeztetési folyamat után hétfő este jelentette be a Vodafone a Londoni Értéktőzsdén. Az ügylet várhatóan a jövő hónapban zárul.

A brit távközlési szolgáltató csoport tájékoztatása szerint a Verizone Wireless 58,9 milliárd dollárt készpénzben, 60,15 milliárd dollárt Verizon-részvényben fizet. Mindezt további 11 milliárd dollár átutalása egészíti ki a járulékos tranzakciók ellenértékeként.

A Vodafone azt tervezi, hogy a bevételből 60 milliárd fontnyit - 93 milliárd dollárnyit - közvetlenül visszajuttat részvényeseinek. A cég papírjai hétfőn - amikor a piaci szereplők az ügyletet már kész tényként kezelték - 3,37 százalékkal, 2,132 fontra drágultak a londoni tőzsdén.

Mivel a Vodafone az egyik legnépesebb tulajdonosi struktúrájú brit tőzsdei cég, az ügylettel járó készpénz- és részvényeső elemzői vélemények szerint hatalmas pótlólagos mennyiségi enyhítési injekciónak felel meg - gyakorlatilag kiegészítve a Bank of England hivatalos mennyiségi enyhítési programját -, és így hozzájárulhat a brit gazdaság egészének élénküléséhez.

Becslések szerint a tranzakcióból származó bevételből 24 milliárd font jut közvetlenül a Vodafone brit részvényeseinek.

A Bank of England - a brit jegybank - a 2009 márciusa óta eddig végrehajtott 375 milliárd fontos gazdaságösztönző célú pénzinjekcióval az éves brit hazai össztermék 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A Financial Times bennfentes forrásai szerint a Verizon által megbízott befektetési bankok - köztük a JP Morgan, a Morgan Stanley, a Bank of America-Merrill Lynch és a Barclays - 60 milliárd dollárt valamivel meghaladó hitelcsomagot állítanak össze a tranzakció finanszírozásához.

A Vodafone, amely az ügylet nyomán kivonul az amerikai mobilszolgáltatási piacról, elsősorban nagysebességű - 4G - mobilinternet-hálózatát kívánja fejleszteni a nála maradó bevételi hányadból. A cég hétfői bejelentése szerint a terv az, hogy 2017-re a vállalat öt legnagyobb európai piacán csaknem teljes legyen a 4G-lefedettség. (mti)

Vodafone
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális