2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Vége lehet az eurózóna eddigi leghosszabb recessziójának

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az eurózóna gazdasága feltehetően most lesz képes először újra növekededést felmutatni a régió leghosszabbnak számító recessziója után. Az eurózóna aggregált növekedési mutatója 2011 óta a negatív tartományban mozog. A Bloomberg által felmért piaci konszenzus szerint ez végre megváltozhatott a második negyedévben. Az elemzők mediánbecslése szerint 0,2%-kal bővülhetett a régió gazdasága. 

Egy évnyi nyugalomra volt szükség a pénzügyi piacokon, hogy végre láthatóvá váljon a reálgazdasági fellendülés a régióban. Természetesen jelentős tényező lehetett még az Amerikai Egyesült Államok fellendülése is, aminek több csatornán keresztül is rendkívül jelentős növekedési hatásai vannak Európára.

"A külső környezet egyértelműen javulni látszik. Az amerikai kereslet kapcsán is tisztán látjuk az élénkülést" - mondta Nick Kounis, az ABN Amro Bank vezető elemzője. Hozzátéve ugyanakkor, hogy bár a második negyedéves adattól a recesszió végét várják, még sincs ok a túlzott örömre, ugyanis a további fellendülés rendkívülien lassú lesz.

A recesszió vége még nem jelenti azt sem, hogy a korábbi károk helyreálltak volna. A régióban a fiatalkorúak munkanélküliségi rátája elérte a 24%-ot, a déli országok jelentős része pedig még továbbra is hatalmas kockázatokat rejt magában.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének szavai szerint "bizonytalan" az eurózóna fejlődése jelenleg. Az EKB az irányadó rátáját rekordmélységbe vágta, és az elnök szavai szerint hosszan ezen a szinten kívánják még tartani. Az eurózónában megfigyelt gazdasági bizalmi indexek enyhe, de egyértelmű javulást mutatnak.

Fontos mérföldkő lehet majd a szerdán reggel nyilvánosságra kerülő német növekedési adat. A Bundesbank előrejelzése szerint a második negyedévben kedvezően alakulhat az ország GDP-je, de ezt követően ismét lassulásra számítanak. Míg a német jegybank 0,6%-os növekedésre számít, addig a kormányzat szerint akár 0,75% is lehet a negyedéves bővülés. Amennyiben valóban a vártnál kedvezőbben alakul a német GDP, az már önmagában meghatározó jelentőségű lehet egész Európa szempontjából, hiszen a régió legnagyobb gazdaságáról van szó. (portfolio.hu)

recesszióeuróválság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális