2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A Pénzügyi Tanács szerint elszámolta a költségvetést a kormány

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Több költségvetési szabályt is megszegett a kormány a büdzsé legutóbbi kiegészítésekor, melyek közül a legfontosabb, hogy a deficitcélt a bevételi oldal irreális magas számai alapján határoztak meg - derül ki a Pénzügyi Tanács véleményezéséből. Az intézet szerint mintegy egymilliárd lejjel becsülte felül a kormány a költségvetés jövedelemadóból és társadalombiztosítási járulékból származó bevételeit.

A Pénzügyi Tanács közleményében megjegyzi: a költségvetés-kiegészítés előtti estén kapták meg a pontos számokat a pénzügyminisztériumtól, így annak elfogadása előtt nem volt lehetőségük részletesen elemezni a tervezetet.

Az intézet jelentésében kiemeli, hogy az állam bevételei az első félévben 6 és fél milliárd lejjel kisebbek voltak, mint amekkora összeggel az éves költségvetésben számoltak. A legnagyobb mulasztás az uniós pénzek lehívásánál volt, a pályázati pénzekből ugyanis a reméltnél 3,3 milliárd lejjel kevesebb bevétele volt az országnak.

Emellett a profitadóból is 827 millió lejjel kevesebb folyt be az államkasszába, a jövedéki adóból 713 millió lejes hiányt könyveltek el, az ÁFA bevételek pedig 485 millió lejjel voltak kisebbek a tervezettnél. A kiadásokat tekintve a beruházások, illetve a személyzeti kiadások fejezetnél teljesített rosszul a kormány. A befektetésekre fordított kiadások 1,4 milliárd lejjel kisebbek voltak az év eleji tervekhez képest, a közalkalmazottak fizetésére viszont 136 millió lejjel többet költött a kormány.

A Pénzügyi Tanács egy 2010-ben létrehozott kormányzati szervezet, amelynek az a feladata, hogy véleményezze a kormány pénzügyi és költségvetési politikáját. (mediafax, erdélyfm, hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális