2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,622.45(0.12%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Jövőre is marad a recesszió az euróövezetben

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Vannak ugyan tétova jelei az euróövezeti gazdaság élénkülésének, ám a valutaunió várhatóan még jövőre is recesszióban lesz, és csak 2015-ben valószínű valamelyes növekedés - jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint továbbra sem kizárt Görögország kényszerű távozása az euróövezetből.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a harmadik negyedévre szóló, kedden Londonban ismertetett globális prognózisában közölte: jóllehet kissé javította az idei évre érvényes euróövezeti GDP-becslését, azonban így is 1,5%-os átlagos visszaesést vár 2013 egészére a valutaunióban.

A ház változatlanul hagyta 2014-re szóló, 1,0%-os euróöveti GDP-mínusszal számoló előrejelzését, és 2015-re is mindössze 0,5%-os átlagos növekedést valószínűsít a valutauniós gazdaságokban.

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint ebben a környezetben egy ideig még fennmarad az euróövezet valamilyen formájú "szétforgácsolódásának" kockázata.

A cég táblázatos kimutatása alapján elemzői az idén 11 euróövezeti gazdaságban várnak egész éves recessziót, és az előrejelzés szerint ezek közül nyolc még jövőre is, négy még 2015-ben is recesszióban lesz.

A ház szakértőinek várakozása szerint a két legnagyobb déli eurógazdaság, Olaszország és Spanyolország mindhárom évet recesszióban tölti, csakúgy mint Portugália és Görögország.

Más nagy londoni házak sem derűlátók az euróövezet kilátásaival és Görögország valutauniós tagságának jövőjével kapcsolatban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete - júliusra szóló havi világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy 0,8%-os visszaesésre számít az euróövezeti gazdaságban 2013 egészében az általa eddig jósolt 0,7%-os átlagos idei GDP-mínusz helyett.

A ház szerint az összes nagy déli eurógazdaság - Olaszország, Spanyolország, Portugália és különösen Görögország - és velük együtt Írország is mély, többéves recesszióban ragadt.

Az EIU londoni szakelemzői szerint Görögország még a gyenge euróövezeti mezőnyön belül is külön pályán halad; gazdaságára már nem a recesszió, hanem a mély depresszió kifejezés illik, tekintettel arra, hogy a görög GDP-érték a válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért legutóbbi csúcshoz képest csaknem 20%-ot zuhant.

A ház szerint ha Görögországban olyan kormány kerülne hatalomra, amely elveti a jelenlegi pénzügyi mentőprogram feltételeit, akkor Görögország az euróövezet elhagyására kényszerülhet. Egy ilyen fejlemény dominóhatást indíthat el, más tagországokat is távozásra kényszerítve - áll az EIU júliusi elemzésében. (mti) 

recesszió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális