2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Winkler: az EU többéves pénzügyi kerete kedvező Románia számára

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője megelégedéssel nyugtázta, hogy az Európai Parlament múlt heti, strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az EU 2014-2020-as időszakra vonatkozó pénzügyi keretét. Déván tartott mai sajtóértekezletén az EP-képviselő elmondta: a mostani döntés csupán elvi jellegű, hiszen ősszel további, mintegy hetven EU-s szintű jogszabály elfogadására van szükség ahhoz, hogy az új költségvetési keret hatályba léphessen.

Az Európai Parlament márciusban - véleményem szerint helyesen - elutasította a Bizottság első költségvetés-tervezetét. Az azt követő hónapokban intenzív tárgyalások voltak az EB az EP és az Európai Tanács képviselői között, amelyeknek során az EP javaslatainak nagy részét elfogadták - nyilatkozta Winkler Gyula. A képviselő kitért az EP által támasztott három feltételre: az európai képviselők azt kívánták elérni, hogy a pénzügyi keret legyen rugalmas, legyen módosítható és szánjon több pénzt a befektetésekre, valamint új munkahelyek létrehozására.

A rugalmasság lehetővé teszi, hogy bizonyos projektek, például az infrastrukturális beruházások előfinanszírozást kapjanak. Erre eddig is volt lehetőség, de csupán kivételes esetekben és hosszas procedúrák eredményeként. Szintén a rugalmasság teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy amennyiben szükséges, pénzalapokat csoportosítsanak át egyik támogatási tengelytől egy másikhoz. Ugyanakkor az EP ragaszkodott ahhoz, hogy joga legyen a költségvetés módosítására, hiszen a most megalkotott keret két-három év múlva már más európai gazdasági körülmények között kiigazításra szorulhat, ugyanakkor a jövő év második felében felálló új EP-nek és EB-nek céljaik megvalósítása érdekében lehetőséget kell hagyni a költségvetési keret módosítására - fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Az EU többéves pénzügyi kerete kedvező Románia számára, hiszen a 2014-2020-as időszakban több forrással fog rendelkezni, mint a jelenlegi, 2007-2013-as időszakban. Az előzetes számítások szerint Románia legkevesebb 34 milliárd euró forrással fog rendelkezni, de a legoptimistább forgatókönyv szerint elérheti akár a 39 milliárd eurót is, de a végleges összeget csupán ősszel, a kiegészítő jogszabályok egyeztetése és elfogadása után fogjuk megismerni. Winkler Gyula mindazonáltal nehezményezte, hogy az EU többéves pénzügyi kerete összességében csökkent és csupán 960 milliárd eurót tesz majd ki. (közlemény)

költségvetésEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális