2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kevesebb zöldbizonylat járhat júliustól a megújuló energiatermelőknek

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Kevesebb zöldbizonylatot kapnak nyártól a megújuló energiagyártók - tartalmazza egy újabb sürgősségi kormányrendelet tervezete. A dokumentum szövege szerint július elsejétől egy zöldbizonylattal kevesebbet kapnak a vízierőművek, eggyel kevesebbet a szélenergia-termelők és kettővel vágják meg a napkollektorok üzemeltetőit.

A nap- és vízi energia termelésével foglalkozó befektetők 2016 júliusától fokozatosan kaphatják vissza a most elvett zöldjegyeket, a szélturbinák működtetőinek pedig erre 2018 januárja után lesz lehetőségük. Jelenleg az országos hálózatba bekötött szélenergia MWh-ért két, a napenergia MWh-ért hat, az új vízierőművekben megtermelt energiáért pedig három zöldbizonylat jár.

Az eddigi tervek arról szóltak, hogy a kormány amellett, hogy jelentősen lecsökkenti a termelőknek folyósított zöldjegyek számát, azok maximális árát is a jelenlegi 55 euróról 30 euróra viszi le.

A Romániai Napelemgyártók Egyesülete (RPIA) szerint ha a kormány módosítja a zöldenergiatermelőket érintő támogatási rendszert, az ország négymilliárd eurós beruházástól esik el. "Ezek a pénzek a határon vannak és csak arra várnak, hogy romániai projektekbe fektessék őket. Lehetséges, hogy ezek már nem fognak befolyni az országba. Mindenféle változás instabilitást és a versenyképesség csorbulását vonja maga után" - fogalmazott Doru Voicu, az egyesület igazgatótanácsának elnöke. (zf/hírszerk.)

megújuló energiaforrások
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális