2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Évi közel tízmilliárd euróba kerülnek Japánnak a leállított atomreaktorok

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Évi ezerkétszáz milliárd jenes (közel tízmilliárd eurós) költséget ró a japán energiaszolgáltatókra az ország leállított atomreaktorainak fenntartása a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium becslése szerint.

Az atomenergia-ellenes parlamenti képviselők kérésére elkészült és nyilvánosságra hozott minisztériumi kimutatás szerint a magas költségek azzal magyarázhatók, hogy az atomerőművek munkaerőköltségei és az ott használt eszközök értékcsökkenése még leállított állapotban is komoly anyagi terhet jelent. A jelentés szerint ráadásul a költségek csak növekedni fognak, mivel ha a reaktorokat le kell bontani, az nagyságrendekkel nagyobb kiadással jár. Az anyagból az is kiderült, hogy mind a kilenc érintett áramszolgáltató kiszámlázza az atomreaktoraival kapcsolatos költségeit - vagy legalább azok egy részét - a fogyasztóknak.

Japán 50 működőképes atomreaktorából jelenleg csupán kettő üzemel a 2011. márciusi erőműbaleset után felmerült biztonsági kételyek miatt és az atomenergiával szembeni lakossági félelmek miatt.

Ugyanakkor a decemberben hivatalba lépett kormány gazdasági okokra hivatkozva a nukleáris energiatermelés mielőbbi újraindítását szorgalmazza, a létesítmények biztonságát ellenőrző atomenergetikai hatóság pedig júliustól fogad majd engedélykérelmeket az egyes reaktorok újraindítására.

Az atomreaktorok kényszerpihenője miatt több energiaszolgáltató került csődközelbe. A Fukusima erőművet üzemeltető TEPCO csak állami segítséggel menekült meg a csődtől, és a Japan Atomic Power nevű cég is az összeomlás szélén táncol, miután importált energiahordozókkal kénytelen helyettesíteni atomreaktorait. (mti)

atomenergiaJapán
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális