2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kovászna megye: a fejlesztési büdzsé 77%-át EU-s alapból fedezik

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Kovászna Megye Tanácsa költségvetésének több mint 27%-át szociális védelemre, 24,5%-át pedig környezetvédelemre fordítják. A megyei önkormányzat március 28-i soros ülésén Tamás Sándor tanácselnök kifejtette: összesen 37 millió eurónak megfelelő összegből gazdálkodnak az idén - olvasható az intézmény közleményében. 

„Saját költségvetésünkből újítjuk fel a Kőröspatakra vezető megyei utat, nagyjából 1,9 millió lej értékben, további 2,7 millió lejt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújításának folytatására fordítunk” – fogalmazott az önkormányzati elnök. Tamás Sándor elmondta: az idén a költségvetés beruházásra fordítható részét terheli a kormány azon intézkedése, amellyel emelték a közalkalmazottak fizetését „ami reálisan nem, de nominálisan 2010-es szintre került”. Az intézkedést ugyanis minden önkormányzat saját költségvetéséből kell fedezze. A megyei tanács fejlesztésre összesen 28 millió lejt költ 2013-ban, amelynek 77,7%-a Uniós forrásból származik.

A költségvetés szociális vonatkozását illetően a tanácselnök elmondta: a megyei tanácshoz tartozó intézmények 1200 gyerek gondoskodik, 4559 fogyatékkal élő személyt támogat, ugyanakkor pályázati úton támogat számos ápolásra szakosodott civil és egyházi szervezetet is. A környezetvédelmi tétel magába foglalja a Lécfalva mellett épülő hulladékfeldolgozó üzemet is, valamint a bodzafordulói és a kovásznai szeméttelepek bezárását és ökolgoizálását is.


Látványos beruházás várható Sepsiszentgyörgyön is: a megyeszéken a Bod Péter Megyei Könyvtár közelében található hajdani romos kazánház kap új funkciót, mint kulturális központ, valamint felújítják az Erdélyi Művészeti Központ galériájának otthont adó épületet is. A megyei tanács elnöke szerint a felújított épületek átadására már az ősz során sor kerülhet.

2013-ban is folytatódnak a Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított projektek, mint a Sportpálya Felújító Program, vagy a Székely Ruházati Alap. „Ennek keretében nyilván nem csak székely, hanem román népi viselet megvásárlásához is nyújtunk társfinanszírozást civil szervezetek és egyesületek számára” – pontosított Tamás Sándor. Az önkormányzat új terveket is gyakorlatba ültet: az Iskolatáska Program keretében a 0. osztályosok kapnak táskát és számos érdekes meglepetést. A vidéki iskolák részt vehetnek az After School programban is, amelyre 250 ezer lejt különített el Kovászna Megye Tanácsa.

A testület elfogadott minden napirenden szereplő határozatot. (hírszerk.)

költségvetésKovászna megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális