2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nemet mondott az EP az EU hosszú távú költségvetésére

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A Parlament jelenlegi formájában elutasította a február 8-án az Európai Tanácsban született megállapodást, ugyanakkor elfogadta azt a tárgyalási mandátumot, amelynek alapján az ír tanácsi elnökséggel tárgyalóasztalhoz ülhetnek a 2014-2020-as keretköltségvetés megvitatására.

Az állásfoglalás rávilágít a kifizetések terén jelentkező hiányra, amelynek következtében számlák maradnak rendezetlenül és uniós programok állhatnak le. A tavalyi hiány miatt több program, például az Erasmus, a kutatási keretprogram és a szociális alap is már az év korai szakaszában kifutott a pénzből.

A Parlament ragaszkodik ahhoz, hogy az 2012-es kifizetetlen számlák ügyét a többéves keretköltségvetésről szóló tárgyalások lezárása előtt megoldják, ahogy arról már a tavalyi költségvetési tárgyalások során megállapodtak. A Parlament emellett a Tanács kötelezettségvállalását várja a 2013-ban esedékes számlák 2013-ban történő kiegyenlítésére. Az Unió így kerülheti el azt, hogy az új költségvetési periódus rögtön hiánnyal induljon. Az EU költségvetése a jogszabályok értelmében nem lehet deficites.

Az EP emellett a periódus felénél felül akarja vizsgálni a kiadásokat, így garantálva, hogy a 2014-ben újonnan megválasztott Parlament és a felálló Bizottság hozzászólhat majd az elődjeiktől örökölt költségvetéshez. A Parlament szerint továbbá fontos, hogy az EU többéves pénzügyi keretének valóban saját forrásokból történjen a finanszírozása.


A következő lépések

A keretköltségvetésről szóló rendelet életbe lépéséhez a Parlament egyetértése szükséges. Emellett a Parlamentnek, a Tanácsnak és a Bizottságnak egy intézményközi megállapodást is meg kell kötniük az együttműködésükről.

A Parlament ezzel párhuzamosan a különböző EU programok jogi alapjairól is tárgyal, amelyekről a Parlament és a Tanács együttdöntési eljárás keretében dönt. Ha 2014 elejéig nincs megállapodás, akkor az inflációval kiigazított 2013-as költségvetés határozza meg a kiadásokat. (EP sajtószolgálat)

költségvetésEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális